Een op de tien Brusselaars spreekt geen Frans, Nederlands of Engels

Danny Vileyn, Goele De Cort
© Brussel Deze Week
20/03/2013
Het Frans verliest aan belang en tien procent van de Brusselaars spreekt geen Nederlands, Frans of Engels. Dat blijkt uit de derde Taalbarometer van VUB-onderzoeker Rudi Janssens. Vlaams minister van Onderwijs en Brussel Pascal Smet (SP.A) reageert: "Eentaligheid leidt tot uitsluiting. Inburgering is nodig."

Tien procent van de Brusselaars heeft weinig tot geen kennis van de drie contacttalen Frans, Engels en Nederlands. Vroeger werden die mensen verfranst, maar dat is vandaag niet meer de regel. Alhoewel nog altijd 88,5 procent van de Brusselaars zegt goed tot uitstekend Frans te spreken, boert de taal achteruit. Ook de kennis van het Nederlands en het Engels gaat achteruit, maar beide talen worden wel meer gesproken. Iets meer dan 23 procent van de Brusselaars zegt goed tot uitstekend Nederlands te spreken. De kennis van het Nederlands bij anderstaligen is te danken aan het Nederlandstalig onderwijs. Wie in het Franstalig onderwijs schoolliep, kent steeds minder Nederlands en Engels.

Het Brussels Gewest heeft het voorbije decennium een kleine revolutie doorgemaakt. In 2006 was nog meer dan de helft van de Brusselaars opgegroeid in een gezin met als enige thuistaal het Frans. Vandaag is dat maar een op drie meer.

In 2006 had meer dan 60 procent van de Brusselaars het Frans als enige thuistaal, in 2012 is dat aantal gekrompen tot 38 procent. Het exclusieve gebruik van het Nederlands stagneert. In slechts 5,2 procent van de gezinnen is het Nederlands de enige thuistaal. Het gebruik van het Nederlands stijgt wel fors in combinatie met het Frans: van zeven procent van de gezinnen in 2006 tot zeventien in 2012. "Dat is het effect van het Nederlandstalig onderwijs," zegt Smet. "Toch studeren daar ook nog leerlingen af die enkel functioneel Nederlands spreken."

Meer over de taalbarometer kunt u hier lezen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni