Een op de vijf Brusselaars leeft in waterarmoede

© Belga
20/12/2023

Een op de vijf Brusselaars leeft in waterarmoede. Dat blijkt uit de allereerste waterbarometer die door onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en de Université Libre de Bruxelles.

Om over waterarmoede te spreken, worden twee drempels gehanteerd. Een eerste, enge definitie houdt in dat een persoon/huishouden geen toegang heeft tot water, hetzij in voldoende hoeveelheid, hetzij van voldoende kwaliteit om aan de basisbehoeften te voldoen. Op basis van deze enge definitie is bij 3,2 procent van de Vlamingen sprake van waterarmoede, tegenover 6,7 procent in Wallonië en 9 procent in Brussel. Voor heel België bedraagt dat cijfer 5 procent.

Een tweede, bredere definitie omhelst ook de situatie waarin de waterfactuur een te groot deel van het beschikbaar inkomen uitmaakt. Als er naar de ruimere betekenis wordt gekeken, dan bevindt 9,1 procent van de Vlamingen zich in waterarmoede. Dat cijfer stijgt naar 19,3 procent in Wallonië en 21,9 procent in Brussel. Het Belgische cijfer bedraagt dan 13,8 procent.

Volgens de studie komt waterarmoede vooral voor als gevolg van een te laag inkomen, een te hoge waterrekening of een woning van slechte kwaliteit. De studie is gebaseerd op de meest recente gegevens uit 2021.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni