Eén vlucht op de vijf geschrapt op zaterdag door staking Aviapartner

© Twitter/AllanSGB
| De staking treft heel veel mensen die op vakantie vertrekken.

Een op de vijf vluchten op Brussels Airport wordt zaterdag geannuleerd als gevolg van de staking bij bagageafhandelaar Aviapartner. Dat heeft de woordvoerster van Brussels Airport zaterdagochtend bevestigd aan Belga. Het aantal geannuleerde vluchten kan nog oplopen doorheen de dag. Er worden 70.000 reizigers verwacht op het eerste weekend van de Allerheiligenvakantie. Ook zondag worden zo'n 74.000 reizigers op de Brusselse luchthaven verwacht.

Aviapartner zal geen enkele vlucht afhandelen tot zondagmorgen 6 uur, zo was eerder al aangekondigd. Er is zaterdag om 10 uur 's ochtends sociaal overleg gepland tussen de directie van het luchthavenbedrijf en de vakbonden.

Als gevolg van de staking zullen zaterdag 110 van de 550 geplande vluchten worden geschrapt. Die beslissing was vrijdag al genomen. "Dit gaf de luchtvaartmaatschappijen de kans om hun passagiers tijdig in te lichten, zodat er ook minder mensen tevergeefs naar Zaventem afzakken", aldus de woordvoerster van de luchthaven.

Een veertigtal passagiers heeft de nacht van vrijdag op zaterdag op de luchthaven moeten doorbrengen. Ze kregen vrijdagavond en zaterdagochtend voeding en drank aangeboden.

Nog geen bagage

Brussels Airport raadt passagiers aan om op haar website de lijst te raadplegen van de luchtvaartmaatschappijen die getroffen worden door de stakingsactie. Wie met een van die maatschappijen vliegt, krijgt de raad niet naar Zaventem af te zakken en contact op te nemen met de maatschappij.

Vrijdag kon er nog geen bagage van geannuleerde vluchten opgehaald worden, meldde de luchthaven nog. "Deze worden opgestuurd naar de bestemming. We raden daarom aan om op bestemming een bagageclaim in te dienen bij de lokale Lost and Found partner van de betreffende airline."

Wie op Brussels Airport aankwam, kon evenmin al bagage ophalen. Passagiers kunnen een code ophalen die ze kunnen gebruiken om een bagageclaim in te dienen.

Touroperator TUI Fly meldde vrijdagavond dat een deel van haar vluchten afgeleid wordt naar andere luchthavens in België en de buurlanden. Passagiers voor die vluchten worden met bussen vanuit Brussel naar de andere luchthavens gebracht. Diezelfde bussen brengen ook reizigers terug die naar België terugkeren. De betrokken reizigers worden gecontacteerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?