Eerste Belgische krekelreep 'Kriket' ligt in de winkel

© Flickr Ionel POP

Kriket, de eerste Belgische krekelreep, is een feit. De krekelreep die werd ontwikkeld door Michiel en Anneleen Van Meervenne, broer en zus, werd vrijdag voorgesteld in Parckfarm in Molenbeek. Kriket bestaat uit een mix van biologische noten, granen, zaden en 100 procent Brussels krekelmeel.

De ontwikkeling van Kriket is een gevolg van de vraag naar alternatieve eiwitten, want uit cijfers van de FOD Economie blijkt dat de vleesconsumptie in ons land tussen 2012 en 2016 met 17 procent daalde. In Europa is dat de grootste daling.

Vanuit die logica ontstond Kriket, een duurzame reep die gebruik maakt van krekelmeel van Little Food, een Brussels stadslandbouwproject dat de krekels uitsluitend voedert met reststromen uit de voedingsindustrie. De krekels zijn niet zichtbaar, want ze zijn fijngemalen tot meel dat gecombineerd wordt met noten, granen en zaden. Het recept werd ontwikkeld in samenwerking met voedingstechnologen van HoGent, diëtisten en chef-koks Lode De Roover en Filip Fransen.

"Samen kwamen we tot een recept van 146 kcal dat door diëtisten als 'guilt-free' wordt bestempeld", zeggen de uitvinders. "Je krijgt een waslijst aan vitaminen, mineralen, eiwitten en goede, onverzadigde vetten in ruil. Daarnaast zorgden we voor een hoog vezelgehalte. Trage suikers dus, tegen de energiedipjes."

Kriket kwam tot stand via een succesvolle crowdfunding. Een eerste oplage van 5.000 repen werd eind augustus geproduceerd en wordt via de webshop en in een tiental winkels in Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Mechelen verkocht. Begin oktober komt er een tweede oplage van 10.000 repen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?