| Kriket-repen.

Brusselse producenten van snacks op basis van krekels gaan samen voort

© Belga
16/04/2024

Twee Brusselse bedrijven die snacks maken op basis van krekels - Kriket en Yuma - gaan samen verder. Dat hebben ze dinsdag aangekondigd. Het fusiebedrijf verwacht in 2025 de kaap van 1 miljoen euro omzet te ronden.

De Brusselse start-up Kriket, die granola's en sportrepen maakt op basis van krekelpoeder, neemt Yuma over. Dat is ook een start-up uit Brussel, gespecialiseerd in crackers en crispbread, ook op basis van krekelpoeder. "Dankzij de overname breidt Kriket zijn productgamma uit en vergroot het zijn distributienetwerk tot bijna tweeduizend verkooppunten in binnen- en buitenland," zegt het bedrijf in een persbeircht.

Producten van Kriket zijn te vinden in winkels als Aveve, Carrefour en Colruyt. Het bedrijf verkocht naar eigen zeggen al meer dan een miljoen krekelrepen. Yuma-crackers liggen dan weer in de rekken van Delhaize-winkels. De krekels zijn niet zichtbaar in de producten, omdat ze eerst verwerkt zijn tot krekelpoeder.

Het fusiebedrijf mikt op een "diepere marktpenetratie" in België, waarbij de krekelproducten op meer plaatsen verkocht worden - denk bijvoorbeeld aan tankstations of als kantoorsnacks. Daarnaast zijn er internationale plannen. De Kriket-repen worden al verkocht in Nederland en er zijn lanceringen gepland in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

'Fantastisch alternatief'

"We weten intussen allemaal dat onze eiwitconsumptie duurzamer kan, en krekels zijn een fantastisch alternatief," zegt Kriket-medeoprichter Anneleen Van Meervenne in een persbericht. "Ze verbruiken tweeduizend keer minder water dan rundvlees, en stoten honderd keer minder CO2 uit voor dezelfde hoeveelheid eiwit. Steeds meer consumenten staan hiervoor open, en dankzij de overname van Yuma hebben we een extra troef in handen om de twijfelaars over de streep te trekken."

De Colruyt-groep is aandeelhouder van Kriket.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni