Eerste Brusselse basisschool voor kinderen met gedragsstoornis

© Saskia Vanderstichele

De school Kasterlinden in Sint-Agatha-Berchem heeft een gunstig advies gekregen om haar aanbod buitengewoon onderwijs uit te breiden. Zo wordt dit de eerste Brusselse basisschool waar kinderen met gedragsstoornissen (type 3) terechtkunnen.

Naast twaalf scholen in het secundair onderwijs, krijgen zes basisscholen een gunstig advies van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) om hun programmatie voor buitengewoon onderwijs uit te breiden. Het gaat vooral om scholen die onderwijs willen aanbieden voor leerlingen met gedragsstoornissen of met een autismespectrumstoornis.

De school voor buitengewoon onderwijs (BUBAO) Kasterlinden in Sint-Agatha Berchem wordt zo de eerste Brusselse basisschool waar kinderen met een gedragsstoornis terecht kunnen.

“Eigenlijk bieden we dit type onderwijs al aan sinds dit schooljaar”, vertelt de directrice van BUBAO Kasterlinden Nathalie Dekeyser aan BRUZZ. “Daarvoor maakten wij gebruik van prefinanciering via de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC).”

Daardoor telt de basisschool dit schooljaar zes leerlingen met gedragsstoornissen (type 3). Nu de school een gunstig advies heeft gekregen om onderwijs aan te bieden voor dit type vanaf volgend schooljaar, zal ze middelen krijgen van het Vlaams Ministerie van Onderwijs.

Bijsturing M-decreet

Het uitbreiden van het onderwijsaanbod in scholen voor buitengewoon onderwijs kadert in een bijsturing van het M-decreet, het decreet waardoor kinderen met zorgnoden in het gewoon onderwijs les kunnen volgen. Zo zullen leerkrachten en scholen sneller kunnen ingrijpen bij leerlingen met gedragsproblemen. "We gaan een soort fast-teams invoeren die heel gericht en snel ondersteuning kunnen bieden op de klasvloer. Die teams zullen kijken wat het probleem is en oplossingen zoeken", legt minister Crevits uit.

De bedoeling is ook dat kinderen in sommige omstandigheden sneller naar het buitengewoon onderwijs kunnen gaan. "Nu duurt het soms maanden voor kinderen die overstap kunnen maken. Dat moet sneller kunnen", aldus Crevits.

Verder worden scholen in het buitengewoon onderwijs minder onder druk gezet om leerlingen binnen de twee jaar naar het gewoon onderwijs te sturen en wordt de IQ-grens van 60 geschrapt voor de toegang tot type 2 buitengewoon onderwijs, voor kinderen met een mentale beperking.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?