| Het initiatief kadert in het internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, dat in 2015 werd uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Eerste Congolees cultureel centrum in België ingehuldigd door stad Brussel

© Belga
15/12/2023

Het allereerste Congolees cultureel centrum in België is vrijdag ingehuldigd door de stad Brussel. Met die plek wil de stad "de geschiedenis van Congo en België op een reconstructieve en toekomstgerichte manier vertellen", benadrukte schepen van Gelijke Kansen Lydia Mutyebele (PS).

Het centrum aan de Poincarélaan in Brussel zal een ​​gevarieerd programma aanbieden, open voor de Afrikaanse culturen, in de vorm van concerten, projecties, tentoonstellingen of literaire cafés, naast een informatiecentrum over de culturen en de geschiedenis van Congo en Afrika.

"We zijn ons bewust van de gemeenschappelijke geschiedenis die België en Congo met elkaar verbindt en we hopen dat dit centrum een ​​instrument zal zijn om deze geschiedenis te verspreiden, maar vooral dat het een plaats van emancipatie zal worden voor de Congolese en Belgisch-Congolese gemeenschappen en Afrikanen in Brussel", aldus burgemeester Philippe Close (PS).

Deze plaats is bedoeld als een ruimte van "ontvangst, overdracht, kennis en ontdekking, waar de rijkdom van de Congolese en andere Afrikaanse culturen in al hun complexiteit zal worden gevierd", aldus schepen Mutyebele. Het centrum zal ook een ruimte zijn voor het promoten van gendergelijkheid, waarbij "de significante bijdragen van vrouwen" worden benadrukt, voegde ze eraan toe.

Het initiatief kadert in het internationaal decennium voor mensen van Afrikaanse afkomst, dat in 2015 werd uitgeroepen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De stad Brussel wil met dit project zijn engagement tonen. Het is een "essentiële stap in de dekolonisering van de mentaliteit".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Lydia Mutyebele Ngoi , burgemeester Philippe Close, congolees cultureel centrum

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni