Eerste project voor recuperatie van opgepompt water op bouwwerven in Brussel

15/06/2021

In Laken is maandagnamiddag een eerste project in het Brusselse voorgesteld voor recuperatie van opgepompt water op bouwwerven.

Bij de bouw van nieuwe gebouwen wordt bij grondwerken vaak de grondwaterspiegel verlaagd, dat wil zeggen dat het grondwater wordt weggepompt. Dat relatief schone water wordt gewoonlijk rechtstreeks in de riolering geloosd. Het zou echter kunnen worden gebruikt voor verschillende activiteiten waarvoor geen drinkwater nodig is. Leefmilieu Brussel en Net Brussel verlenen daarom 100.000 euro financiƫle steun aan het project Opensource.brussels om dat water te recupereren, bijvoorbeeld voor het besproeien van parkaanplantingen of voor reinigingswerkzaamheden.

In het kader van de werf onder leiding van Democo in Laken wordt gedurende 5 maanden dagelijks 360 kubieke meter water opgepompt. Elke dagelijkse pompbeurt komt overeen met het equivalent van de dagelijkse consumptie van 3.600 Brusselaars.

"Dit vernieuwende project maakt deel uit van Renolution, de gewestelijke strategie voor de renovatie van gebouwen, die tot doel heeft de circulaire economie in de bouwsector te ontwikkelen en oplossingen te ondersteunen die bijdragen aan een rationeler gebruik van de hulpbronnen van onze planeet", zegt Brussels minister van Klimaattransitie en Leefmilieu Alain Maron.

"Circulair bouwen begint al bij het begin van de bouwwerf, nog voordat de eerste steen is gelegd", aldus Maron. "Dankzij zijn rol als facilitator tussen vraag en aanbod op het gebied van ondrinkbaar water, zal Opensource.brussels helpen het verbruik van onze kostbare drinkwaterbronnen te verminderen en zo de veerkracht van het Brussels Gewest tegen de opwarming van de aarde te versterken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni