Eerste Ronald McDonald Huis van België opent in december de deuren

© McDonald's

Het eerste Belgische Ronald McDonald Huis is officieel ingehuldigd op de campus van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette, in aanwezigheid van Prins Laurent en Vlaams minister voor Gezin Benjamin Dalle (CD&V). Vanaf december kunnen tien families er samen met hun zieke kind verblijven tijdens de moeilijke hospitalisatieperiode.

Het Ronald McDonald Huis is van alle faciliteiten voorzien en heeft tien gastenkamers met privébadkamer. De woonkamer, de eetkamer, de keuken, de wasruimte, de bibliotheek, de speelhoek en twee patio's zijn de gemeenschappelijke delen.

Het zorgt ervoor dat de kinderen samen met hun ouders, broers of zussen even kunnen ontsnappen aan de medische omgeving. Een huismanager zorgt samen met een groep vrijwilligers voor het reilen en zeilen in het huis.

"Wanneer een kind gehospitaliseerd is, vaak ver weg van huis, is het voor ouders belangrijk om tijd in familieverband te kunnen doorbrengen. Dat kunnen ze nu op een warme plek op slechts anderhalve minuut van het UZ ziekenhuis", stelt François Bouillon, voorzitter van het Ronald McDonald Kinderfonds.

Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media (uiterst rechts), bij de opening van het Ronald McDonaldhuis in het UZ Jette
© PhotoNews
| 28 november 2019: Benjamin Dalle (CD&V), Vlaams minister van Brussel, Jeugd en Media (uiterst rechts), bij de opening van het Ronald McDonaldhuis in het UZ Jette. Ook op de foto: François Bouillon, voorzitter van het Ronald McDonald Kinderfonds, Stephan De Brouwer, CEO McDonald's Belgium en Prins Laurent (uiterst links op de foto.)

15 euro per dag

Ouders die willen dat hun kind in het Ronald McDonald huis kunnen verblijven nemen hiervoor contact op met de afdeling waar hij of zij is opgenomen. Het ziekenhuis informeert dan of er een kamer beschikbaar is. Reserveren is niet mogelijk, maar het kind mag er wel zo lang blijven als het gehospitaliseerd is. Indien het huis vol zit, wordt er met een wachtlijst gewerkt.

Voor het verblijf betalen de ouders een klein bedrag van 15 euro per dag. De werkelijke kosten liggen hoger, maar worden opgevangen door donaties.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?