Eerste steen 18 verdiepingen hoge Ekla-toren gelegd

© BRUZZ
28/09/2016

Gisteren heeft Molenbeeks burgemeester Françoise Schepmans (MR) in het bijzijn van enkele projectontwikkelaars de eerste steen gelegd van de nieuwe Ekla-toren vlakbij het Weststation. “Deze plek wordt een nieuw knooppunt in het Gewest," zegt de burgemeester aan La Capitale.

Projectontwikkelaar Re-Vive stelt bouwgroep Besix verantwoordelijk voor de bouw van de toren. Zijn naam, ‘Ekla’, verwijst naar het bier dat in de nabijgelegen brouwerij werd gemaakt ter ere van de expo van 1958. Besix gaat voor de bouw veel milieuvriendelijke materialen gebruiken, die moeten zorgen voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Aan het Weststation wordt de komende jaren zo’n 8.000 vierkante meter braakliggende grond volgebouwd. Er komen 183 woningen, waarvan een honderdtal in de Ekla-toren. Daarnaast bouwt Re-Vive ook nog een Nederlandstalige kleuter- en lagere school vlak naast de toren, een kinderopvangcentrum, een supermarkt en een openbaar park van een paar hectaren.

“Ongeveer de helft van de units zijn voor sociale woningen,” zegt Molenbeeks schepen van Huisvesting Karim Majoros (ECOLO). “Daarnaast komen er een vijftigtal studio’s voor studenten met sociale steun, zodat zij de middenklasse van morgen kunnen worden.”

Het project is de volgende grote investering van het Gewest in de Kanaalzone. “Het Gewest, de gemeente en de NMBS praten al meer dan een jaar over dit project,” zegt burgemeester Schepmans. “Maar het is niet het enige op deze site. Een andere ondernemer begint binnenkort ook aan de bouw van een reeks woningen aan de Belgische Emaillerie in de Verheydenstraat, op 300 meter van het Re-Viveproject.”

“Het Weststation, dat nu al een belangrijke positie inneemt op het MIVB-netwerk, zal uitgroeiend tot een echt knooppunt in het Gewest,” besluit de burgemeester. “Ik denk dat het even belangrijk kan worden als het Zuidstation, ook al zullen we daar wel versterkte veiligheidsmaatregelen voor nodig hebben. Daarom gaan we binnenkort de jeugddienst van de politiezone ontwikkelen tot een echt commissariaat.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie