Proximus rolt haar 5G-netwerk uit in enkele Belgische steden om snel internet te kunnen bieden aan haar klanten. Brussel doet vooralsnog niet mee

| Brussel is een laatkomer wat betreft de uitrol van een 5G-netwerk .

Eerste vergunningen voor 5G-antennes in Brussel toegekend

© Belga
31/08/2023

De eerste definitieve vergunningen voor dynamische 5G-antennes zijn toegekend. Dat meldt Leefmilieu Brussel, de milieuadministratie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Er werden vergunningen uitgereikt voor het Koning Boudewijnstadion en voor verscheidene sites in Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem.

5G is de vijfde generatie van het mobiele telecommunicatienetwerk. Surfen, whatsappen, muziek en films streamen zal ermee nog sneller kunnen dan op het 4G-netwerk. De dynamische 5G-antenne zendt niet continu golven van dezelfde kracht en in dezelfde richting uit, maar past de golven aan in functie van de vraag.

De uitrol van 5G wordt omkaderd door een strikte reglementering. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest hanteert zeer strenge normen: de antennes mogen maar 9,19 volt per meter binnen, en 14,57 volt per meter buiten uitzenden. Dat is 8 tot 20 keer minder dan de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De netwerkoperatoren delen die normen, hoeveel antennes er zich ook op het grondgebied zouden bevinden.

BEAM-project

De antennes worden overigens streng gecontroleerd. Zo is er het BEAMS-project, of het Brussels Electromagnetic Authorization and Monitoring System. "Brusselaars kunnen vanaf nu, dankzij een nieuwe kaart van de simulaties, zien wat de situatie is voor hun eigen woonst en aan welke parameters de antennes moeten voldoen", zegt Blaise Godefroid, verantwoordelijke voor het departement Technologie en Stralingen van Leefmilieu Brussel.

"Daarvoor moeten ze naar de Geodata-website gaan waar ze een kaart kunnen raadplegen met daarop de antennes en daar een milieuvergunning selecteren. Bij twijfel kunnen ze vragen om thuis een meting te laten uitvoeren. Die meting is gratis."

Leefmilieu Brussel zal twee keer per maand de parameters van ongeveer 5.000 antennes op het grondgebied controleren. Ook zullen de operatoren Power Control moeten installeren op hun dynamische antennes. Die software zal automatisch de golven beperken indien de vraag te groot is.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni