De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021

| De eerste bijeenkomst van de burgercommissie over 5G in het Brussels parlement op 29 april 2021 (archief)

Brusselse regering verhoogt 5G-stralingsnorm

TDN
© Belga - BRUZZ
23/07/2021

De Brusselse regering heeft vrijdag goedkeuring gegeven om de huidige strenge stralingsnorm te verhogen van 6 naar 14,5 Volt per meter. Eerder gaf een burgercommissie al groen licht. In de nieuwe stralingsnormen worden ook de radio- en televisieantennes verrekend.

De beslissing volgt op het tweede verslag van het 5G-coördinatieplatform en de 49 aanbevelingen van de 5G-overlegcommissie van het Parlement. Daarnaast tekende de Brusselse regering de krijtlijnen uit voor de verdere uitrol van een 5G-netwerk. "We kunnen als hoofdstad van Europa niet achterop blijven, maar doen het met respect voor de gezondheid van de Brusselaars en het leefmilieu", klinkt het.

De elektromagnetische straling van gsm-toestellen verhoogt namelijk bij 5G. En het is onduidelijk welke impact dat heeft op de gezondheid van de gebruikers. Daarom blijft het Gewest de strengste stralingsnormen van het land hanteren, die bovendien ruimschoots onder de waarden liggen die de WHO aanbeveelt. Ook de radio- en televisieantennes worden in de berekening meegeteld.

Energieverbruik indammen

In de ordonnantie over de verhoging van de stralingsnorm worden ook bewustmakings- en berekeningsverplichtingen in verband met energieverbruik en afvalbeheer opgenomen om de milieueffecten die met de uitrol van deze nieuwe technologie en het exponentiële gebruik van digitale gegevens gepaard gaan, zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast zullen specifieke bepalingen over de infrastructuur voor mobiele telefonie opgenomen worden in de nieuwe Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening. De regering wil ook nog dit jaar een standpunt innemen over een geharmoniseerd fiscaal model voor de belasting op antennes, dat de instemming van de gemeenten en de operatoren moet krijgen.

36.300 nieuwe jobs

Volgens minister-president Rudi Vervoort (PS) neemt Brussel een belangrijke stap voorwaarts. "Er komt een einde aan lang gedraal in een strategisch dossier. Het is belangrijk voor onze economische toekomst, maar ook voor het internationale imago van het Gewest. We geven bovendien geen duimbreed toe op de bescherming van onze burgers", aldus Vervoort.

Het wetgevende proces zal in de laatste vier maanden van 2022 afgerond worden. In september legt bevoegd minister Alain Maron (Ecolo) een wetgevende tekst voor gebaseerd op de aanbevelingen van de overlegcommissie over de uitrol van 5G in het Gewest. De komst van 5G in België zou ons land tegen 2030 zo'n 4 tot 6 miljard euro en 36.300 nieuwe jobs kunnen opbrengen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni