De VUB-campus in Elsene (archiefbeeld).

Eetzaal van VUB-campus in Elsene bezet door mensen zonder papieren

© Belga
19/02/2021

Verschillende personen zonder verblijfsvergunning in België bezetten sinds vandaag/vrijdag een eetzaal op de campus van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in Elsene. Ze wachten er op een delegatie van de universiteit om te onderhandelen over de bezetting van andere ruimtes op de campus, zoals de sporthal, dat bevestigt Abdelhak Ziani van de vereniging Samenlevingsopbouw.

Het doel van de actie is om druk uit te oefenen op de federale regering om dringend werk te maken van de regularisatie van personen zonder papieren, die zich in de context van de huidige pandemie in een nog precairdere situatie bevinden.

"Dit lockdownbeleid betekent voor mensen zonder papieren een beperking van de toegang tot de weinige diensten die zij tot nu toe ontvingen, zoals dringende medische hulpdiensten en opvang in opvangcentra en verenigingen. Zij kunnen niet langer accepteren om in stilte te sterven, vooral omdat de regering halsstarrig weigert naar hen te luisteren," aldus Samenlevingsopbouw.

"Om het leven van personen zonder papieren te beschermen en hun meest elementaire rechten te garanderen in deze problematische situatie, zijn wij verplicht om uit de schaduw te treden via zichtbaarheidsacties, zoals kerkbezettingen. We roepen op tot een collectieve mobilisatie om te strijden tegen het moedwillige juridische vacuüm en het gebrek aan gezond verstand van de regering", aldus de vereniging, die pleit voor een snelle regularisatie van mensen zonder verblijfsvergunning in België.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni