Eindelijk duidelijke regels voor politie

Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene Naleving lockdownmaatregelen om het coronavirus in te dijken: verscherpte politiecontroles door politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene
© PhotoNews
© PhotoNews

Alle politiemensen over heel België krijgen eindelijk duidelijke richtlijnen over wat mag en niet mag in deze coronatijden. Alle politiechefs krijgen een nota en alle politiemensen op straat krijgen een nieuwe 'interventiegids'.

Vorige week kloeg politiechef ­Nicholas Paelinck, de voorzitter van de Vaste Commissie van de Lokale Politie, nog over de grote onduidelijkheid die rond de coronamaatregelen hangt. Nog te veel regels waren voor interpretatie vatbaar, luidde het. Maar nu komt er eindelijk duidelijkheid over alle resterende discussiepunten, bevestigt Paelinck in een gesprek met De Tijd.

"Het is de bedoeling alle kwesties uit te klaren in een nota die zal vertrekken naar alle leidinggevenden van alle politiediensten, zowel van de lokale als van de federale politie. En er komt een nieuwe 'interventiegids' voor alle politiemensen op straat, die de richtlijnen dan kunnen raadplegen via hun smartphone", vertelt Paelinck.

"Met deze interventiegids willen we alle deuren sluiten. Dat is nodig omdat er momenteel heel veel politiemensen worden ingezet van allerhande diensten. En de burger is nog altijd zeer inventief met allerhande trucs om de coronamaatregelen te omzeilen."

Geen discussie

De nieuwe leidraad moet alle deuren sluiten waarover nog discussie bestond. "Dat gaat onder meer over vragen over niet-essentiële verplaatsingen, woon-werkverkeer en afgeraden bezoek aan de familie. Alle mogelijke vragen nemen we onder de loep. De antwoorden gieten we in een template voor de politiemensen op het veld, zodat ze goed kunnen antwoorden op vragen van burgers. Natuurlijk zullen we de nieuwe richtlijnen ook naar het publiek communiceren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?