1772 seksueel geweld-cafe 1

| Café Korner aan de begraafplaats van Elsene

Elsene breidt nachtraad Flagey uit tot grondgebied hele gemeente

MW
© BRUZZ
05/06/2022

Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) heeft op 1 juni opnieuw een nachtraad bijeengeroepen. Die werd aanvankelijk opgericht om een evenwicht te vinden tussen zomers feestgedruis en nachtrust rond Flagey. Een veilig uitgaansleven en het sluitingsuur van de terrassen voor de hele gemeente vormen nu de belangrijkste agendapunten.

Een nachtraad bestond eerder al voor het Flageyplein. Burgemeester Doulkeridis richtte die op in 2019 om de leefbaarheid rond het plein te bewaken. Activiteiten en feesten moesten kunnen, maar in goede verstandhouding met de buurtbewoners.

“Tijdens de Covid 19-crisis hebben we de vergaderingen van de nachtraad opgeschort, maar we zullen ze terug opstarten en de nachtraad ook uitbreiden naar het volledige grondgebied van Elsene. Dit in samenwerking met de horecafederaties en het nachtleven,” laat Doulkeridis weten aan La Capitale.

De nachtraad zou bestaan uit vertegenwoordigers van de gemeentediensten (netheid), de burgemeester, politie, preventiediensten, Brussel Leefmilieu en vertegenwoordigers van cafés en nachtwinkels.

Een veilig nachtleven

“In de eerste plaats willen we met de nachtraad enkele bakens uitzetten. Hoe kunnen we bijvoorbeeld samenwerken met de politie om pickpockets en zakkenrollers tegen te gaan?” legt de burgemeester uit. “Maar evengoed willen we het hebben over regelgeving rond nachtlawaai.”

Doulkeridis herinnert er meteen aan dat de maatregelen die hij vorige zomer nam nog steeds van kracht blijven: “Tussen 22 en 7 uur mag er geen versterkte muziek afgespeeld worden in de publieke ruimte, en de tuinen van de abdij van Ter Kameren zijn niet toegankelijk tussen 23 en 6 uur.”

Wat het uitgaansleven betreft, gaat de nachtraad ook aan de slag met de aanbevelingen uit een studie die de gemeente Elsene liet uitvoeren naar aanleiding van de getuigenissen over seksueel geweld eind vorig jaar.

Sluitingsuur van de terrassen

Hoog op de agenda van de nachtraad staat het sluitingsuur van de terrassen van cafés en restaurants. “Momenteel moeten alle terrassen sluiten om 0.30 uur, maar dat gaan we herbekijken. Het sluitingsuur zou kunnen variëren naargelang de dag in de week of de wijk. Elsene is immers zowel een wereldstad als een dorp, waar ontmoeting centraal staat,” stelt Doulkeridis.

Een sluitingsuur op maat van de omgeving dus. Zo zal de guinguette (parkbar) aan de Abdij van Ter Kameren strikter gereguleerd zijn dan elders. “In tegenstelling tot andere gemeenten telt Elsene voldoende uitgaansmogelijkheden. De vergunning voor de guinguette is daarom ingekort van zes tot drie maanden en we willen er een familiale omgeving van maken, die vroeg sluit maar dus ook vroeg de deuren opent.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni