Bonnefooi

| Bonnefooi - themabeeld

Brussel krijgt geen nachtburgemeester, maar een nachtraad

KVDP
© BRUZZ
14/01/2020

Geen nachtburgemeester, maar een nachtraad zal het Brusselse nachtleven in goede banen moeten leiden. Alle stakeholders moeten er in vertegenwoordigd worden. Ten laatste in april komt de raad voor de eerste keer samen.

Nieuw is het idee voor een Brusselse nachtraad niet. Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) liet een jaar geleden al weten dat het Gewest de oprichting van een nachtraad bestudeerde. Die Brusselse Nachtraad komt er ook, blijkt uit een antwoord van Vervoort op een vraag van Brussels Parlementslid Bianca Debaets (CD&V).

"Daarin zullen alle commerciële en culturele spelers die actief zijn in het Brusselse nachtleven samenkomen", aldus Vervoort in zijn antwoord. "Naast de vaste leden zullen ook leden uitgenodigd worden al naargelang het thema dat aan bod komt." De Brusselse Nachtraad zal actief zijn in heel het gewest.

“Dat Brussel haar eigen Nachtraad krijgt, is positief nieuws", reageert Debaets tevreden. "Het nachtleven in onze hoofdstad bruist als nooit tevoren, dus is het belangrijk dat het economisch en cultureel belang ervan verzoend wordt met het welzijn van de bewoners."

'Nachtbeleid uitwerken'

Over de concrete invulling van de Brusselse Nachtraad is er voorlopig nog niet veel duidelijkheid. 24H Brussels, de organisatie die zich al langer inzet voor het Brusselse nachtleven, blijft bestaan en zal ook een belangrijke rol spelen in de Nachtraad. Maar 24H Brussels is nog niet op de hoogte gebracht van de oprichting van de Nachtraad.

"De opdracht van de Raad zal erin bestaan een nachtbeleid uit te werken om op basis daarvan bijvoorbeeld te beslissen over investeringen", blijkt wel uit het antwoord van Vervoort. Visit.brussels zal via een coördinator van het nachtleven de leiding over de Nachtraad nemen, blijkt verder.

Charter nachtleven

De Brusselse Nachtraad moet regelmatig - minstens vier keer per jaar - samenkomen. "Er is nog geen datum vastgelegd voor de eerste ontmoeting, maar die vindt uiterlijk in april plaats", zegt Jeroen Roppe van Visit.brussels. "De Nachtraad zal zich buigen over alle facetten van het nachtleven."

Dat een nachtraad wordt opgericht is een kleine primeur voor Brussel, want gelijkaardige initiatieven zijn er niet. Vorig jaar kreeg de Sint-Jacobswijk wel een 'charter voor het nachtleven.' Dat charter wordt begin dit jaar nog uitgebreid naar de Sint-Gorikswijk en de Zavel, aldus Vervoort nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , nachtleven , nachtraad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni