| “In de komende maanden zal een ondersteunende eenheid de oprichting en werking van een nachtraad bekijken", verklaarde minister-president Rudi Vervoort (PS).

Brussels Gewest wil nachtraad oprichten

Florian Cassier
© BRUZZ
21/01/2019

Minister-President van het Brusselse gewest Rudi Vervoort wil kijken om een nachtraad op gewestelijk niveau te organiseren. Dat liet hij weten als antwoord op een vraag van Brussels parlementslid Anne Charlotte d’Ursel (MR) over het invoeren van een nachtburgemeester.

Al enige jaren wordt er uit verschillende hoeken gepleit voor een nachtburgemeester voor Brussel. Het zou een manier moeten zijn om de strijd aan te gaan met lawaaihinder, overlast of het onveiligheidsgevoel.

Daar komt nu waarschijnlijk schot in de zaak. Op een vraag van d'Ursel over het aanstellen van een nachtburgemeester op gewestelijk vlak, antwoordde Vervoort dat hij reeds de opdracht aan visit.brussels had gegeven om te bekijken of een betere coördinatie van het nachtleven mogelijk zou zijn.

Na een eerste analyse raadden zij de oprichting van een nachtraad aan. Vervoort wil deze aanbeveling nu verder uitwerken.

“In de komende maanden zal een ondersteunende eenheid de oprichting en werking van deze raad bekijken in termen van grondwet, financiering, vaardigheden, voorschriften, werkmethoden, …" verklaarde hij.

Handvest van het nachtleven

Hierbij wil hij verschillende actoren en middenveldorganisaties betrekken. Hij denkt dan ook onder meer aan hotels, federaties van taxichauffeurs en buurtcomités. Hiervoor wil hij kijken naar voorbeelden uit het buitenland.

“De stad en de regio hebben afgelopen november de vierde internationale conferentie over het nachtleven georganiseerd. Visit.brussels was een partner van deze conferentie, waarin het contacten kon leggen met de nachtbeheersorganisaties van de negentien aanwezige steden. Na deze conferentie zal visit.brussels deelnemen aan een onderzoek naar de impact van het nachtleven in negen metropolen door de Eurocouncil van de Nacht.”

Tot dit verder uitgewerkt is, zou een nieuw handvest van het nachtleven met verschillende betrokken partijen en de stad al enige soelaas moeten brengen.

"Vandaag is dit handvest, als proefproject, gecreëerd om de problemen op te lossen die zich voordoen in inrichtingen in de Sint-Jacobs wijk, maar het is de bedoeling het voortdurend aan te passen en uit te breiden," sluit Vervoort zijn antwoord af.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , culture , nachtraad , nachtburgemeester , Rudi Vervoort , Anne Charlotte d'Ursel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni