Elsensesteenweg wordt eenrichtingsstraat

© tvb
Er komt een busbaan op de Elsensesteenweg tussen de Vredestraat en het kruispunt met de Waversesteenweg. Een van de drukst bereden routes van het gewest wordt daardoor - gedeeltelijk - éénrichtingsstraat. Autoverkeer richting Naamsepoort neemt een omwegje langs de Vredestraat en de Waversesteenweg.

De Elsensesteenweg is al lang een heet hangijzer. Buslijn 71, die erlangs rijdt, is hopeloos overbezet en rijdt zich vast in het verkeer. Tussen het Fernand Cocqplein en de Naamsepoort staat vaker wel dan niet file.

Er werden al veel oplossingen naar voor geschoven: een tram 71, busbanen, eenrichtingsverkeer, of gewoon de steenweg verkeersvrij maken. Een vertramming van buslijn 71 ziet de MIVB het meest zitten, maar de gemeente Elsene wil daar niet van weten. Ze wil ook niet aan de plaats van de auto raken.

Nu komt er dus een, zij het gedeeltelijke, oplossing, verneemt brusselnieuws.be van verkeersminister Brigitte Grouwels (CD&V). Ter hoogte van bushalte Sint-Bonifaaswijk moet het verkeer richting Naamsepoort rechts afslaan naar de Vredestraat. Via de Waversesteenweg komt het dan terug op de Elsensesteenweg. De bus kan rechtdoor over een busbaan.

De gemeente Elsene had eerder al beslist om van de Vredestraat een eenrichtingstraat te maken in de richting van de Waversesteenweg.

Daarmee wordt het meest problematische stuk van de Elsensesteenweg vermeden. Vraag is of de problemen voor bus 71 hiermee structureel worden opgelost.

Met de operatie is een budget van 1,5 miljoen euro gemoeid. Minister Grouwels mikt op eind 2011 voor de voltooiing van de werken, eerst moet er wel nog en bouwvergunning aangevraagd worden.

Elsene liet al weten dat het liever een globale aanpak van de verkeersproblematiek ziet voor de wijk. In het scenario van Grouwels dreigt met name de Vredestraat een filestraat te worden, vreest het gemeentebestuur.

Bianca Debaets, Brussels volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Elsene (CD&V) toont zich dan weer bijzonder blij met de plannen. "Op die manier wordt een gigantisch verkeerskluwen opgelost en gaat er meer aandacht naar de fietser en voetganger. Ook voor de handelaars is het een goede zaak. Hiermee wordt de Elsensesteenweg, na de Nieuwstraat de tweede belangrijkste winkelstraat van het gewest, opnieuw een aangename winkel- en wandelstraat."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?