Emir Kir steeds repressiever tegen prostitutie

20180512 WEEK Prostitutie BRUZZ ACTUA 1616 20180512 WEEK Prostitutie BRUZZ ACTUA 1616
© Photonews
| Raamprostitutie in de buurt van een crèche? Neen, zegt Emir Kir.
© Photonews
| Raamprostitutie in de buurt van een crèche? Neen, zegt Emir Kir.

Emir Kir (PS), de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, verbiedt raamprostitutie in een blok achter het Noordstation. Het verbod komt niet uit de lucht gevallen, nu de gemeente er een crèche heeft geopend.

Burgemeester Emir Kir evolueert langzaam maar zeker naar een totaalverbod op prostitutie in Sint-Joost. Die evolutie is langzaam gegaan.

Als gemeenteraadslid verdedigde hij zijn voorganger Jean Demannez (PS) die tegen ontevreden buurtbewoners zei dat de sekswerkers er al langer actief waren dan dat zij er woonden. Kir stak toen zijn nek uit.

Prostitutie werd wel strenger gereglementeerd. En vier jaar geleden pleitte hij nog voor de concentratie van prostitutie precies in de buurt waar hij ze nu wil verbieden. Het verbod gaat in op 1 januari van volgend jaar. Tenminste, áls het verbod juridisch standhoudt.

Concreet viseert Kir de vitrines in de Weidestraat, in de Linnéstraat (tussen de huisnummers 85-101 en 86-114) en in de Plantenstraat (104 tot 111). De Plantenstraat en de Linnéstraat liggen deels op het grondgebied van de gemeente Schaarbeek, maar met die buurgemeente is geen overleg gepleegd. Schaarbeek voert trouwens een andere politiek: ook burgemeester Bernard Clerfayt (Défi) dankt de hemel niet omdat hij een prostitutiebuurt in zijn gemeente heeft, maar hij pakt de problemen (meestal) rationeel aan en krijgt zelfs af en toe een compliment van verenigingen die zich bekommeren om het welzijn van de sekswerkers.

Kinderen in de buurt

Het argument voor het sluiten van de carrés, zoals de bordelen in Sint-Joost heten, luidt dat de ouders die hun kinderen naar de crèche brengen niet met sekswerkers geconfronteerd willen worden. Maar die crèche werd in oktober 2014 aangekondigd door Kir: “Deze wijk moet nieuw leven krijgen. Zo worden het Lazarusplein en de Victor Reginasquare heraangelegd en wordt er een crèche geopend.”

In De Standaard zei Kir toen ook: “Ik verzeker u dat er een en ander zal veranderen. Ook ik wil hier de dames van plezier verzamelen in een handvol straten en die buurt autovrij maken.” Tegelijk een concentratie van bordelen en een crèche aankondigen was niet ernstig, zo blijkt nu. Het was de kroniek van een aangekondigde sluiting. Het is moeilijk denkbaar dat Kir het protest van zijn (conservatieve) achterban niet kon voorzien.

Kir heeft het ook gemakkelijker dan een paar jaar geleden. Philippe Close, sinds een jaar burgemeester van de stad Brussel, heeft zich geout als tegenstander van prostitutie. Hij liet vorig jaar optekenen dat er onder zijn burgemeesterschap geen megabordeel komt in de stad Brussel.

Staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V), zelf voorstander van zo’n Villa Tinto, waarschuwde er toen voor dat de prostitutie zich naar Sint-Joost en Schaarbeek zou verplaatsen. Anticipeert Kir hierop?Maar de PS is gespleten over prostitutie.

Rudi Vervoort (PS), minister-president is niet tegen een megabordeel en pleit voor een gewestelijk prostitutiebeleid. Hier past de vraag of Vervoort, als hij na 2019 minister-president blijft, de moed zal opbrengen om de gemeenten de arm om te wringen voor een Villa Tinto, een megabordeel waar sekswerkers en klanten in veilige en hygiënische omstandigheden hun werk kunnen doen, zonder dat de buurt er problemen mee heeft.

Want daar zijn specialisten het over eens: van een ondergrondse prostitutie wordt niemand beter. Zeker de sekswerkers niet. Maar bij sekswerkers vallen weinig of geen stemmen te rapen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?