— Brussel kiest in jouw gemeente

Sint-Joost-ten-Node

Sint-Joost verbiedt raamprostitutie in blok achter Noordstation

© PhotoNews
| Raamprostitutie in Brussel.
Updated: 08-05-2018 - 17:06

Sint-Joost verbiedt raamprostitutie in drie straten achter het Noordstation. Dat heeft het college dinsdagochtend beslist, meldt de woordvoerster van burgemeester Kir aan BRUZZ. Het verbod komt er na klachten van ouders van wie de kinderen daar naar de crèche gaan.

Concreet moeten pooiers hun vitrines sluiten in de Weidestraat, in de Linnéstraat, tussen de huisnummers 85-101 en 86-114, en in de Plantenstraat tussen 104-111. Die drie straten omspannen een huizenblok van sociale woningen, zegt Murielle Deleu, de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (PS).

"Onderaan in dat huizenblok zit een kinderdagverblijf", zegt Deleu. "De ouders die hun kinderen daar naartoe brengen, willen dat in alle rust kunnen doen, zonder geconfronteerd te worden met prostitutie."

Van Villa Tinto naar prostitutieban

Het verbod gaat in op 1 januari 2019, na de gemeenteraadsverkiezingen. Opvallend is dat Kir vier jaar geleden nog pleitte voor een concentratie van de prostitutie, precies in de straten waar hij die nu bant.

De gemeente voert de druk zo verder op. Eerder kocht ze een aantal bordelen op, met de expliciete bedoeling om raamprostitutie uit het straatbeeld te verdrijven. Bedoeling is dat in die panden scholen, crèches of extra woningen komen.

Waar de prostituees heen moeten die nu werken in de drie geviseerde straten, wordt niet verduidelijkt. "We wachten de reactie van de vitrine-eigenaars af", zegt Deleu.

De Linnéstraat en de Plantenstraat liggen deels op het grondgebied van buurgemeente Schaarbeek. Deleu weet niet of die geraadpleegd werd voor de beslissing genomen werd. "Sowieso is dit een gemeentelijke beslissing, Schaarbeek neemt er zo ook", zegt ze.

De gemeente Sint-Joost houdt dinsdagavond een infovergadering voor buurtbewoners over het verbod. Die vindt om 19 uur plaats in de Nelson Mandela-omnisportzaal, Groenstraat 50.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?