Sint-Joost plant rosse buurt naar Antwerps model

De burgemeester van Sint-Joost, Emir Kir (PS), heeft plannen om de rosse buurt rond het Noordstation aan te pakken. Naar Antwerps voorbeeld wil hij een voetgangerszone voor bordeelbezoekers. Voorts ook een nieuw politiekantoor, een OCMW-antenne en sociale woningen. Volgens de Ecolo-Groen oppositiepartij zijn de plannen echter opgewarmde kost.

Kir sprak met de krant La Capitale over zijn plannen. “We zitten met een probleem in die wijk”, zegt hij ook aan brusselnieuws.be.

De Sint-Joostse burgemeester wil de buurt veiliger maken. “Met minder afval en overlast op straat, en met een duidelijke, afgebakende functie voor de verschillende straten.”

De prostitutie moet daarom geconcentreerd worden in een afgebakende voetgangerszone in de Weidestraat, de Plantenstraat, de Rivierenstraat en de Linnéstraat. Daarnaast plant het schepencollege van Sint-Joost een renovatie van het Sint-Lazarusplein (aan de Brabantstraat) en het Victor Reginaplantsoen.

Antwerpen
Voor het plan haalt Kir de mosterd in Antwerpen. Daar is er met Villa Tinto een afgebakend gebouwencomplex waar de prostitutie geconcentreerd wordt, en waar bijvoorbeeld ook een politieantenne aanwezig is voor de veiligheid.

“De situatie bij ons is vergelijkbaar met die in Antwerpen, dezelfde problemen met veiligheid en overlast. En we weten niet of voorbijgangers klanten zijn, handelaars of buurtbewoners. Alleen speelt er bij ons nog een extra factor: de prostitutie concentreert zich rond het Noordstation, waardoor veel andere passanten in de buurt op weg zijn van of naar het station.”

Kir heeft met het OCMW van Sint-Joost ook een akkoord gesloten om in de wijk een lokale OCMW-antenne op te zetten. Voorzien is ook een nieuw politiecommissariaat in de Weidestraat, zodat agenten die de buurt goed kennen snel kunnen ingrijpen als het nodig is. Het plan voorziet ook nieuwe sociale woningen in de Linnéstraat en de Weidestraat.

“Eind september verwachten we de resultaten van een studie die we in de buurt laten uitvoeren", zegt de burgemeester. "Op basis daarvan zullen scenario’s uitgewerkt worden, die dan aan het eind van het jaar zullen worden gestemd.” Begin 2015 wil Kir aan de slag.

Wachten op regering
“Maar we wachten nog op de installatie van een nieuwe gewestregering. We moeten rekening houden met stedenbouwkundige aspecten, en hebben het budget van een nieuw wijkcontract nodig om deze plannen te realiseren. Daarnaast bestrijkt de rosse buurt ook delen van het grondgebied van Schaarbeek en Brussel, en dus zitten we met hen samen voor overleg. Ik wil dit project samen realiseren.”

Ook de Stad Brussel heeft overigens plannen om de prostitutie op haar grondgebied aan te pakken. De Stad zoekt naar een plek om een project als Villa Tinto te beginnen, om daar de straatprostituees de rond de KVS tippelen onder te kunnen brengen.

Ecolo-Groen: "Aankondigingspolitiek van Kir"
De Ecolo-Groen oppositiepartij vreest dat dit een staaltje is van aankondigingspolitiek vanwege de burgemeester. "Burgemeester Kir kondigt zaken aan die al zijn beslist, vaak al in de vorige legislatuur", aldus Frederik Roekens.

"Zo was het nieuwe politiecommissariaat een noodzaak geworden na het vertrek van de federale politie uit de politietoren. De bouw van de sociale woningen in de Linnéstraat is op het einde van de vorige legislatuur beslist en is met de impuls van Beliris reeds gestart. Ook de OCMW-antenne in de buurt werd reeds door de voormalige voorzitter van het OCMW, Anne-Sylvie Mouzon beslist. Wat het Sint-Lazarusplein en het reginaplantsoen betreft werd door de vorige regering een architectuurwedstrijd uitgeschreven maar het winnend ontwerp beviel burgemeester Kir niet. Indien de heraanleg van Sint-Lazarus nog niet is gestart is dit enkel en alleen aan hem te wijten."

"Wat het Sint-Lazarusplein en het Reginaplantsoen betreft werd door de vorige regering een architectuurwedstrijd uitgeschreven maar het winnend ontwerp beviel burgemeester Kir niet. Indien de heraanleg van Sint-Lazarus nog niet is gestart is dit enkel en alleen aan hem te wijten, aldus Roekens.

Volgens de groenen is er bovendien geen sprake van een mobiliteitspolitiek voor de Noordwijk door de gemeente.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?