De stijgende gasprijs raakt ook de Brusselse middenklasse

| Ook voor gas betaal je in Brussel een pak geld, maar Wallonië is nog duurder.

Interactief

Energiefactuur hoog in Brussel, maar Wallonië is nog duurder

BVR
© BRUZZ
09/03/2022

Energie is op dit moment overal erg duur, maar ook tussen de gewesten zijn er nog verschillen. Brussel ligt zowel voor gas als elektriciteit tussen Vlaanderen en Wallonië in. Met een beetje meer concurrentie op de markt zou Brussel voor elektriciteit wellicht de goedkoopste geweest zijn.

Brussel, Vlaanderen en Wallonië hebben elk een aparte energiemarkt. Dat zorgt voor verschillende prijzen voor de consument.

Zowel voor elektriciteit als gas betaal je in Wallonië het meest – toch als je naar het goedkoopste (niet-sociale) tarief op de markt kijkt. In Vlaanderen betaal je voor die twee voorzieningen het minst, en Brussel ligt ertussenin.

Dat blijkt uit gegevens die onze redactie bij Brugel opvroeg, dat in Brussel de prijs voor elektriciteit, gas en water regelt. Het gaat om alle mogelijke variabele contracten, die op 9 maart met elkaar vergeleken werden voor gezinnen met een gemiddeld energieverbruik.

Dat Wallonië meer betaalt voor gas, is normaal, zegt Brugel-directeur Pascal Misselyn aan de krant La Dernière Heure. "Klanten wonen er verder uit elkaar, en het gasnet is er ook nieuwer, waardoor de kosten nog niet afgeschreven zijn. In Brussel is het gasnet ouder maar solide, wat de kosten drukt." Toch is Vlaanderen nog goedkoper, en dan zeker in de steden. "Antwerpen heeft het goedkoopste gas van allemaal," aldus Misselyn.

Groenestroomcertificaten

Voor elektriciteit is het verhaal anders. Daar heeft Brussel het 'geluk' weinig groenestroomcertificaten te moeten vergoeden. Dat is wel het geval in Vlaanderen en Wallonië, waar meer mensen eigenaar zijn van het huis waarin ze wonen, en zelf voor zonnepanelen op hun dak hebben gekozen. De Vlaamse of Waalse netbeheerder dient hen daarvoor groenestroomcertificaten te betalen, maar recupereert die kosten elders: via de elektriciteitsfactuur. In Brussel zijn er verhoudingsgewijs veel minder mensen met zonnepanelen omdat veel meer mensen huren.

Toch is Brussel niet het goedkoopste gewest voor elektriciteit. Dat komt omdat er in Brussel maar drie spelers meer overschieten – Engie, TotalEnergies (het vroegere Lampiris) en het kleinere Bolt. In Vlaanderen heb je de keuze uit 20 leveranciers, in Wallonië uit 15.

Dat gebrek aan concurrentie zorgt voor hogere prijzen in Brussel. Daar wil Brusselse energieminister Alain Maron (Ecolo) via een nieuwe ordonnantie wel iets aan doen. Klanten met schulden zullen niet langer door de energieleveranciers minimaal bevoorraad moeten worden, maar door netbeheerder Sibelga, en dit aan sociaal tarief. Hierdoor zou het voor leveranciers aantrekkelijker moeten zijn om ook in Brussel actief te zijn.

Al heeft Febeg, de koepel van energieleveranciers, al laten weten dat deze nieuwe regel wellicht weinig zal uithalen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni