20240328 Regeringsrapport Alain Maron (Ecolo) 2

| Alain Maron.

Sinds oktober tweemaal zoveel energie gedeeld in Brussels Gewest

© Belga
28/05/2024

Tussen oktober 2023 en vandaag is het aantal activiteiten rond energiedelen in het Brussels Gewest verdubbeld van 46 naar 92, zo meldt minister van Energie en Klimaattransitie Alain Maron dinsdag. Daaronder vallen de tien energiegemeenschappen waarvoor Brugel toelating heeft gegeven. Vandaag delen 814 deelnemers (huishoudens, bedrijven of overheidsinstanties) hun energie, ten opzichte van vijfhonderd in november 2023.

Sinds twee jaar kan elke burger, bedrijf of overheidsinstantie in het Brussels Gewest lokaal hernieuwbare energie produceren en die ook delen tegen een gecontroleerde prijs die tussen de leden is overeengekomen. Dat kan door het opzetten van een gestructureerde energiegemeenschap of eenvoudiger door middel van een overeenkomst, bijvoorbeeld tussen twee woningen of tussen appartementen in hetzelfde gebouw.

De prijs van energie wordt bepaald tussen de producent en de verbruiker(s), waardoor er een win-winsituatie ontstaat."Samenwerken om lokaal hernieuwbare energie te produceren en te verbruiken is een vorm van bescherming tegen de instabiliteit van de energieprijzen. Zo kan de energiefactuur verlaagd worden en de energiearmoede onder de Brusselaars verminderd worden op een zeer concrete en snelle manier", aldus minister Maron.

Door het delen van energie komen er meer installaties voor hernieuwbare energie omdat ze winstgevender worden, met name dankzij de bundeling van investeringen. Het vermindert ook de overbelasting van het elektriciteitsnet omdat de energie lokaal wordt verbruikt.

Om Brusselaars die het avontuur van het delen van energie willen aangaan te ondersteunen, biedt Leefmilieu Brussel gratis de diensten aan van een deskundige facilitator, die kan helpen bij elke fase van een project (juridische, technische, administratieve, ... aspecten). Tot nu toe hebben al meer dan duizend Brusselaars hulp gekregen van de facilitator "Energiedelen en Energiegemeenschappen".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni