Energieprestatiecertificaat nu ook verplicht in Brussel

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
05/05/2011
Sinds deze week moet iedereen die in Brussel een huis, appartement of kantoor van meer dan vijfhonderd vierkante meter wil verkopen, een energieprestatiecertificaat (EPC) voorleggen. Dat document informeert de koper over de energie(on)zuinigheid van het pand.

H et EPC vloeit voort uit een Europese richtlijn die het energieverbruik en de CO2-uitstoot naar beneden wil krijgen. Het was de bedoeling dat de richtlijn tegen 2006 in alle lidstaten zou zijn uitgevoerd. Omdat een aantal landen treuzelden, gaf de Europese Commissie drie jaar uitstel. Vlaanderen voerde het EPC in 2009 in, Wallonië in 2010 en nu, eindelijk, geeft ook het Brussels Gewest gevolg aan de richtlijn.

Een EPC geeft weer hoe zuinig of energieverslindend een gebouw is. De energiescore wordt uitgedrukt in kWh/m2 per jaar en wordt op het document ook visueel voorgesteld aan de hand van zeven klassen die elk hun kleur hebben: klasse A (groen) is zeer energiezuinig, klasse G (rood) betekent een energievreter. Een beetje zoals het label op wasmachines en koelkasten.
Het document wordt opgesteld door erkende certificateurs of keurders. "Die berekenen de energiescore met behulp van een speciaal softwareprogramma. Ze komen langs en meten eerst de buitenschil op, de muren, de vloeren en het dak, waarlangs warmte verloren kan gaan. Ze houden daarbij rekening met de isolatie," vertelt Pierre Sibille van Leefmilieu Brussel.
De technische installaties zijn een andere belangrijke parameter. Sibille: "Zo wordt gekeken met welk type ketel de woning en het water verwarmd worden."

Voor een EPC moet betaald worden. De bedragen liggen niet vast, maar Sibille verwacht dat het twee- à vierhonderd euro zal kosten, afhankelijk van de grootte van de woning. Voor dat bedrag krijgt de huiseigenaar niet alleen zijn energiescore, maar ook aanbevelingen voor een zuiniger huis.

Opleiding
EPC-keurder is een nieuw beroep en het is blijkbaar een politieke keuze geweest om het beroep ook voor lagergeschoolden open te stellen. Wie huizen wil beoordelen op hun energiekwaliteiten, moet slechts een opleiding van een veertigtal uur volgen bij een door Leefmilieu Brussel erkende organisatie en na afloop een examen afleggen. Hoewel de meeste opleidingsinstituten wel aanraden om er alleen aan te beginnen met een diploma van ingenieur of architect, mag iedereen zich inschrijven.

Op dit moment zijn er nog maar 35 erkende keurders voor Brussel. Is dat niet veel te weinig? Jaarlijks worden er in Brussel immers zo'n 15.000 woningen verkocht. "In het begin moet dit volstaan," zegt Sibille. "Een EPC is momenteel alleen vereist bij verkoop, en er worden geen tientallen huizen per dag verkocht. Bovendien zijn er heel veel mensen bezig met de opleiding. Voor de zomer zitten we zeker aan honderd, misschien zelfs aan tweehonderd keurders."

Dat zal ook nodig zijn, want vanaf 1 november geldt de verplichting van een EPC ook als men een woning of kantoor wil verhuren. In Brussel worden jaarlijks 63.000 panden te huur aangeboden. En begin 2013 moet er ook een EPC zijn voor de verkoop of verhuur van scholen, culturele centra, handelszaken en andere gebouwen.

Wie een erkenning voor Vlaanderen of Wallonië heeft, kan daarmee niet automatisch aan de slag in Brussel. Anders zou dit België niet zijn: de regelingen en certificaten van de drie gewesten lijken wel op elkaar, maar zijn niet helemaal dezelfde. Met eenzelfde energiescore valt men dus niet noodzakelijk in dezelfde klasse. De Brusselse aanpak lijkt erg op de Vlaamse, maar is hier en daar nog iets strenger. Zo moet in Brussel in elke woonadvertentie de EPC-score staan.

En wat nu als je geen certificaat laat opstellen? De verkoop kan dan in principe doorgaan, maar de notaris moet wel Leefmilieu Brussel waarschuwen. Die kan een administratieve boete opleggen. Maar: "De eerste vier maanden willen we niet bestraffen, maar vooral informeren en waken over de kwaliteit van de keuringen. Pas vanaf september gaan we beboeten."
Wat als men niet akkoord gaat met de score? Sibille: "Eerst opnieuw contact opnemen met de keurder. Helpt dat niet, dan is er nog altijd onze mailbox voor klachten, klachten-certibru@ibgebim.be."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni