Enfant terribe: Sue-Yeon Youn, danseres

Tom Van Bogaert
© BRUZZ
07/03/2020
Sue-Yeon Youn, danseres bij Rosas

| Sue-Yeon Youn, danseres bij Rosas.

Sue-Yeon Youn (39) danst sinds 2007 bij Rosas. Ze studeerde dans in Seoel, Rotterdam en Brussel. Dit voorjaar toert ze met ‘The Six Brandenburg Concertos’ en performt ze als danseres en muzikante in ‘Moving Ballads’ van Femke Gyselinck. Ze woont met haar man, de Braziliaanse danser en bluesgitarist Carlos Garbin, in Vorst.

Toen ik zes jaar was, stuurde mijn mama me naar de dansles. Het duurde niet lang of ik droomde ervan om danseres te worden. Ik herinner me nog dat ik de balletvoorstelling Giselle op tv zag. Ik kon blijven kijken naar de video van een optreden van een Russisch balletgezelschap in Seoel. Ik wilde ook dansen.

Die droom ben ik blijven najagen. Dansen betekent jezelf volledig geven, met lichaam en ziel. Je maakt al bewegend een transformatie door. Dansen geeft je ook de kans om elke dag beter te worden. Door te oefenen ontdek je steeds nieuwe details.

Ik wilde het voorspelbare pad verlaten. Ik heb me vanaf mijn kindertijd toegelegd op de traditionele Koreaanse dans. Die is zacht, harmonieus, rond en sierlijk, volgens de principes van yin en yang. Mijn interesse in eigentijdse dans en ballet groeide geleidelijk aan. Een Franse gastchoreograaf aan de kunsthogeschool van Seoel opende bij mij een nieuwe deur.

‘Mijn tweede leven begon in Brussel’

Sue-Yeon Youn, danseres

Het avontuurlijke sprak me aan. Mijn omgeving was er niet blij mee. Docenten noemden andere dansvormen rommel en mijn ouders vreesden dat ik me overgaf aan een bevlieging, waarvan ik later spijt zou krijgen.

Ik moest naar Europa gaan om de vocabulaire van de hedendaagse dans onder de knie te krijgen. In Rotterdam heb ik veel heimwee gehad. Ik voelde me als op een filmset. Andere gewoonten, andere talen: ik kwam terecht in een vreemde realiteit. Ik moest op mijn eigen benen leren te staan en mijn achterstand inhalen tegenover de andere studenten. Ik was onzeker over mijn toekomst.

Mijn tweede leven begon in Brussel. In dansschool P.A.R.T.S. heb ik een mooie tijd beleefd. Ik kreeg les van bekwame leraars en bouwde een internationale vriendenkring op. Toen ik afstudeerde, nodigde Anne Teresa De Keersmaeker me uit voor een workshop. Daarna mocht ik meedoen aan de voorstelling Steve Reich Evening.

Ik heb intussen veel bijgeleerd over dans en muziek, en ga steevast op zoek naar nieuwe manieren van bewegen. Bij Rosas worden de dansers sterk betrokken bij de creatie van een voorstelling. Als ik in een repertoirestuk de rol van iemand anders overneem, is het alsof ik in andermans kleren moet passen. Een boeiende confrontatie.

Een persoonlijk hoogtepunt? Mijn solo bij een expositie in Bozar. Ik voerde heel trage bewegingen uit, geïnspireerd door het werk van Brancusi, en mocht me niet laten afleiden door de museumbezoekers. Ik hoop dat ik kan blijven groeien als danser. Ik doe er alles aan om fit te blijven.

Mijn man Carlos heb ik leren kennen in mijn eerste jaar bij P.A.R.T.S. Pas tien jaar later sloeg de vonk over. We proberen als koppel onze eigen culturele mix te maken. In België, geografisch mooi in het midden tussen Brazilië en Korea. Doordat we allebei bij Rosas werken, spenderen we veel tijd samen en begrijpen we elkaar. We wisselen ideeën uit en geven elkaar feedback. Maar we kunnen onze job ook gemakkelijk loslaten. We genieten ervan om thuis samen te koken en te eten, en naar films en documentaires te kijken.

Ik woon graag in Vorst. Forest forever (lacht). Het is dicht bij het werk, maar vooral heel rustig en groen, met bijvoorbeeld het Dudenpark en de met bomen beplante Guillaume Van Haelenlaan. Brussel is niet pretentieus. Je kunt er gewoon jezelf zijn en je wordt geaccepteerd zoals je bent. En de frietjes zijn er lekker (lacht). Seoel is niet alleen veel groter, het tempo ligt er hoger en de mensen werken zich te pletter.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst , Samenleving , Sue-Yeon Youn , Rosas , six brandenburg concertos , femke gyselinck , carlos garbin

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni