Enfant terrible: Astrid De Sterck, muziekprogrammator

© Saskia Vanderstichele
| Astrid De Sterck, muziekprogrammator bij Ancienne Belgique.

Astrid De Sterck (23) is muziekprogrammator bij de Ancienne Belgique. Ze studeerde muziekmanagement aan de pop- en rockschool PXL Music in Hasselt en deed vervolgens een stage bij de Beursschouwburg. Ze groeide op in Hamme (Merchtem) en verhuisde onlangs van Brussel-Stad naar Sint-Joost-ten-Node.

TERRIBLE Astrid De Sterck BRUZZ ACTUA 1638
© Saskia Vanderstichele
| Astrid De Sterck, muziekprogrammator bij de Ancienne Belgique.

Ik was op het juiste moment op de juiste plaats toen de AB een vacature uitschreef. Ik kreeg een kans, omdat ik jong was, de stad kende en net een stage bij de Beursschouwburg achter de rug had. In korte tijd heb ik veel bijgeleerd. Het is zalig om met ervaren collega’s samen te werken. Ik voel me constant geback-upt. Ik programmeer artiesten uit verschillende genres: hiphop, elektronica, gitaarmuziek. Ik verzorg de samenwerking met de jeugdhuizen en coördineer de ‘Gelukkig zijn’-zangsessies voor anderstaligen die Nederlands leren. Mijn werk is afwisselend en ik heb veel vrijheid.

Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe artiesten. Ik volg de labels, lees de vakpers, wissel tips uit met mensen uit de muziekwereld, krijg mailtjes van boekers, bestudeer line-ups van festivals. En natuurlijk luister ik naar muziek via alle mogelijke kanalen en schuim ik concerten af. Onvergetelijk vond ik het optreden van Mount Eerie in de Brigittinenkapel. Hij zong vol hartzeer over de dood van zijn vrouw. Een gelukzalige ervaring was Kamasi Washington in de AB. Hij betoverde het publiek met zijn charisma. Ik ga zeker niet alleen naar de AB, maar ook naar de Botanique, Les Ateliers Claus, Recyclart en Magasin 4. En buiten Brussel bijvoorbeeld naar Trix in Antwerpen, de Vooruit in Gent of het festival Le Guess Who? in Utrecht.

Astrid De Sterck, muziekprogrammator bij de Ancienne Belgique

Ik hecht veel belang aan het persoonlijke contact met de artiesten. Ze vinden het ook fijn om te horen wie hen geboekt heeft en waarom. Een timide elektronicaproducer kan helemaal openbloeien als je met hem in gesprek gaat. De wilde verhalen over baldadig gedrag en absurde riders kan ik niet bevestigen. Exuberante eisen, zoals een pony backstage, heb ik nog niet meegemaakt (lacht). Het is fijn dat er vandaag zo veel uitwisseling is tussen Brusselse hiphoppers. Er is in de scene geen taal­barrière meer. Hun muziek weerspiegelt ook de sociale context in Brusselse wijken.

Al van kleins af had ik een passie voor muziek, maar ook voor tekenen en mode. Ik was heel nieuwsgierig en dat ben ik nog altijd. Muziek is de rode draad geworden toen ik lessen piano, drum en jazz verkoos boven de tekenacademie. De eerste live-ervaringen maakten veel indruk op mij. Toen ik twaalf was, stond ik al op de wei van Werchter. Ik heb fases gehad waarin ik artiesten adoreerde. Bij David Bowie is dat nooit overgegaan (lacht). Hij is zoveel meer dan een muzikant. Je kunt blijven graven in zijn artistieke oeuvre. Hij beïnvloedde talloze modeontwerpers, filmmakers, muzikanten, schilders. Ongelooflijk fascinerend. Elektronicapioniers als Aphex Twin en Amon Tobin hebben dan weer een nieuwe wereld voor mij geopend. Ik heb de oude platenspeler van mijn papa gekregen. Een plaat is een fysiek object en je luistert bewuster. Ik grasduin graag in de vinylcollectie van Balades Sonores bij mij om de hoek.

Ik woon doodgraag in Brussel. Hier lopen zoveel mensen rond met diverse ideeën en karakters en het culturele aanbod is enorm. De stad gaat steeds haar eigen weg ondanks al haar imperfecties. Je wordt hier geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid, maar dat houdt je met je beide voeten op de grond en relativeert vaak waar je mee bezig bent. Ik wil in de toekomst nog veel ontdekken door te reizen en van mensen te leren. Een buitenlands verblijf sluit ik zeker niet uit. Alles ligt open, maar ik concentreer me op wat ik nu doe.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?