Enfant terrible: Guillaume Bleret, oprichter partyconcept Gay Haze

© Saskia Vanderstichele
| Guillaume Bleret, oprichter partyconcept Gay Haze.

Guillaume Bleret (38) lanceerde twee jaar geleden met Diego Cozzi (dj Fais Beau) het succesvolle partyconcept Gay Haze. In hoofdberoep werkt hij als studiomanager voor kunstenares Ann Veronica Janssens. Hij is actief in de Kuregemse buurtvereniging Triangle 1070 en pleit voor een kwalitatiever nachtleven met 24hBrussels.

Guillaume Bleret, oprichter partyconcept Gay Haze
© Saskia Vanderstichele
| Guillaume Bleret, oprichter van het partyconcept Gay Haze.

Toen ik zestien was, ontdekte ik het nachtleven. Ik was er helemaal weg van: de warme, melodieuze housemuziek, de roes van alcohol en andere middelen, de lichamelijke en seksuele bevrijding. Ik genoot volop van de open geest en de diversiteit van de Belgische partyscene. De documentaire The Sound of Belgium van Jozef Devillé is er een mooi eerbetoon aan.

Ik organiseer graag feestjes. Ik sta ten dienste van de mensen. Ik probeer ze mooie momenten te bezorgen en creëer een aangenaam kader voor ontmoetingen. Zelf platen draaien? Technisch vind ik het complex en mijn gevoel voor ritme is ook niet je dat. Ik kreeg ooit het twijfelachtige compliment dat ik een unieke manier van dansen heb, un peu à côté (lacht).

Gay Haze doet zijn eigen ding en neemt zichzelf niet te serieus. Diego en ik organiseren op wisselende locaties housefeestjes voor drie- à vierhonderd man. Meestal beginnen we er al om twee uur ’s middags aan. De lgbt-gemeenschap is onze primaire doelgroep, maar we staan open voor iedereen, van welke geaardheid, kleur of herkomst ook. Het draait om vrijheid, vriendelijkheid en respect.

Guillaume Bleret, oprichter partyconcept Gay Haze

We geven een aantal richtlijnen mee en roepen onze gasten op om zorg voor elkaar te dragen, maar we geloven niet in controles en repressie. Et ça marche bien. Noem het gerust excentriek, maar heel wat meisjes dansen bij ons topless, omdat ze zich goed in hun vel voelen. Onze naam is ook heerlijk ambigue, want ‘haze’ kan van alles betekenen: wiet, nevel en studentendoop.

In mijn hoofdberoep ben ik ook bezig met klank, licht en kleuren, en de effecten ervan op je bewustzijn. Ann Veronica Janssens gebruikt niet-tastbare materialen om fysieke sensaties te creëren. Ik leerde haar tien jaar geleden kennen toen ik een documentaire over haar maakte. Niet veel later werd ik haar assistent.

Nu heeft ze een heel team en hou ik me vooral bezig met de productie en human resources. In Tilburg had ze dit jaar een prachtige solotentoonstelling en nu begint de voorbereiding voor een expo in Louisiana, het museum voor moderne kunst nabij Kopenhagen. Ik denk dat de cirkel bijna rond is en ik binnen een kleine twee jaar toe ben aan een nieuwe uitdaging. Ik wil dichter bij de natuur staan.

Onze stad heeft een bruisend uitgaansleven. Je vindt hier een grote rijkdom aan muziekstijlen en culturen. Anders dan in Parijs of Londen is er nog plaats voor improvisatie. We missen alleen ambitie en een overkoepelende visie van onze overheden. Het nachtleven is voor mij meer dan alleen eten, drinken en uitgaan.

Waarom kun je ’s avonds laat niet gaan zwemmen of naar een bibliotheek? Waarom rijden er dan haast geen trams meer? Brussel is op dat vlak te provinciaal. Gelukkig kunnen burgerinitiatieven hier iets in beweging zetten en is de gemeenschapszin groot. In Kuregem bijvoorbeeld ijveren we voor meer groen en nettere straten.

Homo’s hebben in Brussel niet te klagen over het aanbod aan cafés, feestjes en seksshops. Maar je kunt niet overal hand in hand wandelen zonder kans te lopen op verbale of fysieke agressie. Dat blijft helaas een daad van verzet. Er moet nog veel sensibilisering gebeuren om de mentaliteit te veranderen. Media en reclame moeten clichés en vooroordelen actief bestrijden en verschillen tussen mensen positiever voorstellen. Toen ik uit de kast kwam, was het heel moeilijk voor mijn moeder. Ze wilde dat ik tot inkeer kwam, maar dat is natuurlijk niet gebeurd (glimlacht).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?