Enkele honderden fans vieren Belgische atleten op Brusselse Grote Markt

© Twitter
| Grote Markt in Brussel

Op de Grote Markt in Brussel zijn vrijdagnamiddag de Belgische atleten gevierd die op de Olympische Spelen in Tokio een medaille of een olympisch diploma (top acht) hebben behaald. Volgens de politie kwamen er "enkele honderden" mensen de atleten, die hun opwachting maakten op het balkon van het stadhuis, toejuichen.

De festiviteiten, georganiseerd door de stad Brussel en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC), gingen al om 14.30 uur van start met een dj-set. Wie de Grote Markt wilde betreden, moest een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen.

Kort na 16 uur verschenen de medaillewinnaars en de atleten met een plaats in de top acht op het balkon van het stadhuis. Onder anderen goudenmedaillewinnaars Nina Derwael - die in het turnen won aan de brug met ongelijke leggers - en de hockeymannen tekenden present. Ook Matthias Casse (judo), Bashir Abdi (marathon) en de jumpingploeg, die allemaal brons behaalden, waren te bewonderen op het balkon.

Afwezigen

Onder de afwezigen zilverenmedaillewinnaar bij het wegwielrennen Wout van Aert en Nafi Thiam, die in Tokio net als in Rio in 2016 goud behaalde op de zevenkamp. De 27-jarige Thiam sluit haar seizoen vrijdagavond af op de Memorial Van Damme, waar ze in actie komt bij het hoogspringen, en wilde tijdsdruk vermijden.

België behaalde op de Spelen in Tokio zeven medailles en daarnaast nog eens negentien olympische diploma's. Het waren de succesvolste spelen voor België sinds die van 1924 in Parijs.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?