Enkele Vlaamse 'gele hesjes' geven samen Gele Gazet uit

© Belgaimage

Het nulnummer van de Gele Gazet (www.gelegazet.one) is donderdag verschenen. De krant wordt gezamenlijk uitgegeven door actieve gelehesjesbewegingen uit Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven, Sint-Gillis, Hasselt en enkele kleinere gemeenten. De twaalf pagina's tellende krant behandelt thema's als de kilometerheffing, het fijnstof, de spanning tussen de gehele hesjes en de klimaatbeweging en bevat ook verslagen van voorbije acties.

In de 'Gele Gazet' willen de initiatiefnemers "de vaak ongenuanceerde, soms eenzijdige en occasioneel foute berichtgeving over de beweging door andere klassieke media aanvullen, corrigeren en bijstellen".

De krant zal daarnaast ook berichten over eigen acties en een spreekbuis bieden over de diverse en vaak tegengestelde meningen binnen de gelehesjesbeweging, om op die manier de interne discussies te faciliteren en te verhelderen. Ook andere burgerbewegingen die zelden of moeilijk de pers halen, zullen aan bod komen.

Kilometerheffing

In het eerste nummer wordt fors uitgehaald naar de kilometerheffing die de Vlaamse regering wil invoeren en de uitgelekte scenario's hiervoor.

"De kilometertaks is een verdubbeling van de prijs van het autorijden, ook als de verkeersbelasting wordt afgeschaft. Dat is een aanslag op onze mobiliteit. Alleen rijke mensen zullen zich nog kunnen permitteren met de auto te rijden. Het is een vlaktaks op het gebruik die bij lage inkomens veel harder aankomt en op werknemers en zelfstandigen straft die niet zonder auto kunnen."

Op 27 april omstreeks 13 uur in Brussel-Noord plant de beweging een actie tegen deze taks.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?