‘Er sterven het hele jaar door mensen op straat’

© PhotoNews
| Dakloos in Brussel.

De verontwaardiging is groot nu de eerste winterprik van het jaar al twee dodelijke slachtoffers op straat heeft gemaakt. “Het is goed dat mensen geschokt zijn,” reageert het Brussels Platform Armoede. “Al is die verontwaardiging toch een beetje selectief.”

“Het hele jaar door sterven immers mensen op straat,” zegt Bart Van de Ven van het Brussels Platform Armoede aan BRUZZ. “De straat maakt ziek. Volgens de laatste cijfers van het collectief Straatdoden stierven in 2017 maar liefst 62 daklozen."

Van de Ven wijst daarbij op de tekortkomingen in het daklozenbeleid. “Nog iets te vaak wordt eerst gefocust op psychosociale begeleiding terwijl een dak boven het hoofd de prioriteit zou moeten zijn.”

“Mensen na een sessie loopbaanbegeleiding opnieuw de straat opsturen, werkt niet. Eerst moeten ze ergens kunnen wonen, nadien volgt de rest,” aldus Van de Ven.

'Liever geen Samusocial'

Het winterplan gaat pas op 15 november van start. Maar navraag van onze redactie op maandagavond leerde dat Samusocial tot nog toe geen mensen moest weigeren.

“We mogen niet vergeten dat daklozen liever niet naar opvangcentra gaan als het niet moet,” zegt Thomas Devos van straathoekwerkorganisatie JES. “Ze voelen zich er niet veilig, de hygiëne laat soms te wensen over en er wordt gestolen. Daarom zou het beter zijn om te denken aan andere, meer permanente, vormen van opvang.”

Ook het Steunpunt Armoedebestrijding wil dat er meer structurele maatregelen genomen worden. “Er zijn nog te weinig betaalbare woningen in België. Zolang daar niets aan gedaan wordt, blijft een winterplan een druppel op een hete plaat,” besluit Henk Van Hootegem.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?