Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, in 2017
© Belgaimage | Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Erasmushogeschool Brussel stopt samenwerking met directeur Conservatorium

© Belga
15/03/2021

De samenwerking tussen de Erasmushogeschool Brussel en Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, is stopgezet. Dat maakt de hogeschool bekend in een persmededeling. De positie van Coessens als directeur van het conservatorium stond al enige tijd onder druk, nadat de recent aan de kant gezette EhB-directeur Ann Brusseel geprobeerd had om haar te ontslaan.

De samenwerking tussen Kathleen Coessens als directeur van het Koninklijk Conservatorioum en de EhB werd in onderling overleg stopgezet. In een korte mededeling klinkt het dat "mevrouw Coessens een bijzonder gewaardeerd directeur, onderzoeker, lesgever en kunstenaar is die zich steeds ten volle heeft ingezet voor het Koninklijk Conservatorium Brussel. EhB wil haar daarvoor danken en wenst haar veel succes in haar professionele en persoonlijke toekomst."

Jan D'Haene is aangesteld als vervangend directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Machtsstrijd

Het zijn voor de EhB enkele woelige weken, nadat eind februari de samenwerking met directeur Ann Brusseel ook werd stopgezet. "Wegens verschil in visie op hoe organisatievorming en interne uitdagingen in de toekomst moeten aangepakt worden", werd toen verklaard.

Sinds november 2020 was er evenwel een soort machtsstrijd ontstaan tussen voormalig EhB-directeur Ann Brusseel en de leiding van het Koninklijk Conservatorium Brussel.

Brusseel liet conservatorium-directeur Coessens en haar medewerker Helmut De Backer ontslaan wegens dringende reden. Die beslissing bleek later in beroep onterecht, maar Coessens mocht van Brusseel enkel terugkeren als docent en niet als directeur. Later vocht ook Coessens deze maatregel met succes aan. Uiteindelijk is nu het verhaal van beide directeurs ten einde gekomen.

Koningin Mathilde tijdens een bezoek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel op 12 december 2019. Eerste van links: toenmalig directeur van de school Kathleen Coessens. Tweede van links (achteraan): medewerker Helmut De Backer
© Belgaimage | Koningin Mathilde tijdens een bezoek aan het Koninklijk Conservatorium Brussel op 12 december 2019. Eerste van links: toenmalig directeur van de school Kathleen Coessens. Tweede van links (achteraan) is medewerker Helmut De Backer.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie