© Google | Square Leopoldsville werd square Marie Muilu Kiawanga

Etterbeek vervangt tijdelijk koloniale straatnamen door vrouwennamen

Jasmijn Post
© BRUZZ
15/06/2020

Het Leopoldstadplein in Etterbeek is vanaf maandag het Marie Muilu Kiawangaplein. 'Maman Marie' was een Congolese verzetsstrijdster geboren in 1880. Het is slechts één van de elf naamswijzigingen die de gemeente Etterbeek tijdelijk doorvoert. Met de maatregel wil het schepencollege laten zien dat we ook de andere kant van de geschiedenis kunnen vertellen.

De gemeente Etterbeek is rijk aan aandenkens aan het koloniale verleden. Zo is er bijvoorbeeld de Generaal Wangerméestraat, vermoemd naar de stichter van Elisabethville en vice-gouverneur van Belgisch Kongo. Ook Generaal Henry, generaal Fivé en officier Baron Dhanis kregen een naambordje, net als onder andere ontdekkingsreiziger Alphone Van Gele.

Met de tijdelijke - ze blijven een half jaar hangen - naambordjes wil het Etterbeeks schepencollege twee vliegen in één klap slaan. "We willen meer vrouwen gerepresenteerd zien. En we willen de overrepresentatie van de koloniale namen aanpakken," zegt schepen van Openbare Ruimte Karim Sheikh Hassan (Ecolo). "Het stadslandschap verandert uit zichzelf niet zo snel, maar we wilden toch tijdelijk iets doen."

square Marie Muilu Kiawanga
Het Leopoldstadplein in Etterbeek is vanaf maandag het Marie Muilu Kiawangaplein.

Verzetsstrijdsters

De heren uit de militaire Belgisch-Congolese geschiedenis maakten daarom plaats voor vrouwen. "We hebben gekozen voor een mix van Etterbeekse en internationale vrouwen," zegt Sheik Hassan. Daarbij koos het schepencollege veelal voor verzetsstrijdsters, zoals Rosa Parks die in de Verenigde Staten streed tegen rassensegregatie, de Algerijnse Lalla Fatma N'Soumer die tegen de Franse overheersing streed of de Poolse Irena Sendlerowa die Joden van de Duitse bezetter redde.

Uit Etterbeek werd gekozen voor de feministe Elise Soyer, de schilderes Marthe Wery en de kunstenares Marthe Wery. Ook de eerste vrouwelijke doctor in de rechten in Brussel kreeg een naambordje, Marie Popelin.

Aanvankelijk wilde het schepencollege de straatnamen al rond vrouwendag lanceren. Dat plan liep vertraging op vanwege het coronavirus. De naambordjes maken deel uit van een breder programma rond dekolonisatie dat het schepencollege organiseert. In het najaar volgen ook verschillende educatieve wandelingen voor bewoners en scholen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, dekolonisatie, koloniaal verleden, Leopold II, Congo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni