| Protest voor Europese solidariteit met Oekraïne aan het Europees Parlement in Brussel

EU-landen keuren automatische bescherming voor Oekraïense vluchtelingen goed

© Belga
03/03/2022

De Europese lidstaten hebben donderdag het licht op groen gezet voor het voorstel van de Commissie om zo goed als automatisch tijdelijke bescherming te bieden aan vluchtelingen van de oorlog in Oekraïne. Het gaat om de eerste keer dat de tijdelijke beschermingsrichtlijn uit 2001 geactiveerd wordt.

De Commissie deed haar voorstel nog maar woensdag. Tijdens een vergadering van de Europese ministers van Binnenlandse Zaken, die ook bevoegd zijn voor Asiel en Migratie, werd het voorstel een dag later al unaniem goedgekeurd.

"Historisch," tweette de Franse minister Gérald Darmanin, die de vergadering leidde. "De Europese Unie is verenigd en solidair." Ook volgens Europees commissaris Ylva Johansson trekt de EU aan hetzelfde zeel "om levens te redden."

Belgisch staatssecretaris Sammy Mahdi bedankte op Twitter de Belgische diplomaten die mee de snelle goedkeuring van de richtlijn hebben mogelijk gemaakt. "Iedereen heeft weinig geslapen, maar hier doen we het voor. Het verschrikkelijke leed in Oekraïne is daarmee verre van opgelost, maar dit is de enige juiste beslissing."

'Het kan als we maar willen'

Woensdag leek het nog veel te vroeg om over de richtlijn een akkoord te vinden, maar dat het toch mogelijk bleek om op amper 24 uur alle lidstaten op een lijn te krijgen, is ook volgens Mahdi een historische verdienste. "Vandaag hebben we gewerkt aan snelheden die Europees onmogelijk werden geacht. Dit is het bewijs dat het kan, als we maar willen."

De tijdelijke bescherming zoals de Commissie die voorstelde, duurt in beginsel een jaar, maar kan nog twee keer met zes maanden verlengd worden. Het regime kan nadien nog met een jaar verlengd worden, maar het kan ook vroeger stopgezet worden indien de situatie in Oekraïne een veilige terugkeer van de vluchtelingen mogelijk zou maken.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni