Majed Al-Zeer.

Europese leider van Hamas lobbyt vanuit Brussel

© BRUZZ
20/12/2023

Volgens onderzoek van The Times en HLN is een Britse Palestijn die vanuit Duitsland en Brussel opereert de Europese leider van Hamas. Aan het Robert Schumanplein runt hij een vzw en lobbyorganisatie.

Majed Al-Zeer (61) vluchtte als kind vanuit Israël naar Koeweit met zijn familie. In de jaren 90 kwam hij in Groot-Brittannië terecht, waar hij actief werd als Palestijnse activist en familiale banden had met Hamas.

In Londen was Al-Zeer ook een van de stichters van het Palestinian Return Centre (PRC), een drukkingsgroep die in 1996 opgericht werd om het recht op terugkeer van alle vluchtelingen naar Palestina te bepleiten. Volgens de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst is de organisatie echter een mantelorganisatie van Hamas.

Al-Zeer zou contacten hebben tot in de top van Hamas en organiseert de activiteiten van die groepering in verscheidene Europese landen. Dat lijkt bevestigd te worden door een foto waarop hij in 2008 aan de zijde van toenmalig Hamas-leider Khaled Mashal poseerde en één die verscheen in 2015 met huidig Hamas-leider Ismail Haniya.

Momenteel woont Al-Zeer in Duitsland, maar in Brussel leidt hij ook de vzw EUPAC of ‘European Palestinian Council for Political Relations’. De activiteiten van die organisatie, gelegen aan het Robert Schumanplein in Brussel, lijken zich te beperken tot lobbywerk en het organiseren van conferenties. Er is geen teken dat EUPAC rechtstreeks bijdraagt tot de terreur van Hamas.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni