'Europese school uitbreiden met vrouwengevangenis'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
30/11/2011
Terwijl de vierde Europese school in Laken haar afwerking nadert, blijft een groep eurocraten weigerachtig tegenover de verhuizing. Ze wil dat de voorlopige Berkendaelschool in Vorst openblijft en uitgebreid wordt met de vrouwengevangenis.

O mdat de Europese scholen in Elsene, Ukkel en Woluwe uit hun voegen barstten, besloot de Belgische regering in 2002 een vierde school in te richten. Het duurde een tijd voor de Hoge Raad voor de Europese Scholen en de Belgische overheid het eens waren over de locatie. Het werd de site van de voormalige cadettenschool in Laken. Die had het voordeel dat ze groot en groen was en dat ze meer eurocraten naar het noorden van de stad zou lokken.

Aanvankelijk beloofde België dat de school zou klaar zijn tegen 2009. Door allerlei complicaties (te duur ontwerp, asbest) was er telkens uitstel. Omdat de overbevolking in de drie andere Europese scholen almaar problematischer werd, richtte de Regie der Gebouwen het voormalige Berkendaelatheneum, op de grens van Elsene en Vorst, in als voorlopige school. Deze school, die in 2007 openging, telt intussen zo'n duizend leerlingen.

In september zullen zij verhuizen naar Laken. Daar wacht hen een state of the art schoolcomplex met een kleuter-, lagere en secundaire afdeling, sporthallen, kunstklassen, bibliotheek, chemiegebouw en een cafetaria met een prachtig uitzicht op Brussel. Capaciteit: drieduizend leerlingen; kostprijs: ruim zestig miljoen euro.

Terwijl de directie van Berkendael en de ouderverenigingen enthousiast zijn om de nieuwe school in gebruik te nemen, blijft een groep ouders zich verzetten. Ze zijn niet tegen de school in Laken, maar vinden dat ook Berkendael na dit schooljaar moet openblijven. "Vele kinderen wonen in de buurt. Het is niet aanvaardbaar dat jonge kinderen elke dag twee tot drie uur in de bus moeten zitten," zegt Eva Schriever, een Duitse advocate die mee het initiatief nam voor een petitie. Schriever erkent dat ze, toen ze haar zoontjes naar Berkendael stuurde, wist dat het om een tijdelijke school ging. "Maar de omstandigheden zijn intussen gewijzigd. De aanpalende vrouwengevangenis komt vrij. Met dat gebouw erbij is Berkendael groot genoeg om er de vijfde Europese school in te vestigen. Daar is intussen ook al vraag naar."

De petitie werd inmiddels door ruim driehonderd ouders ondertekend. Na een vraag van het Duitse europarlementslid Axel Voss zal ook de Europese Commissie zich eerstdaags over de kwestie buigen.

Wulf Schlabe, de directeur van de Berkendaelschool, houdt voorlopig geen rekening met de petitie en de eis van de ouders. "De Hoge Raad heeft beslist dat we verhuizen, en die beslissing volg ik. Het zou van weinig respect voor de Belgische overheid getuigen als we, na die enorme investeringen, zeggen dat we niet komen." Maar zou Berkendael de vijfde Europese school kunnen worden? Schlabe: "Er wordt in elk geval geen vijfde school geopend voor de vierde gevuld is."

Voor de Regie der Gebouwen is de beslissing of Berkendael openblijft, vooral een zaak van de Europese instellingen zelf. "Zij moeten de scholen uitbaten," zegt woordvoerder Johan Vanderborght. In elk geval blijft het gebouw beschikbaar als uitwijkbuffer, bijvoorbeeld als een andere Europese school gerenoveerd wordt. Of er al een bestemming is voor de vrouwengevangenis, kan Vanderborght niet zeggen. De kritiek op de afstand naar de nieuwe school in Laken vindt hij voorbarig. "Als die ouders de nieuwe school eenmaal gezien hebben, zullen ze wel overtuigd zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni