De Brusselse coöperatieve vereniging heeft met de Europese Unie een overeenkomst ondertekend voor een subsidie van twee miljoen euro.

Europese subsidie van 2 miljoen euro voor Brusselse coöperatieve PermaFungi

© Belga
22/08/2022

De Brusselse coöperatieve vereniging PermaFungi heeft met de Europese Unie een overeenkomst ondertekend voor een subsidie van twee miljoen euro. Tegen 2025 wil PermaFungi leider worden in de productie van mycomaterialen in Europa.

Het geld dekt 60 procent van de kosten voor de installatie van een productielijn waarmee maandelijks vijf ton mycomaterialen kunnen worden geproduceerd. Dat zijn duurzame en biologisch afbreekbare materialen die zijn ontstaan uit organisch afval waaraan mycelium is toegevoegd en die bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt als verpakkings-, of isolatiemateriaal. Op middellange termijn denkt PermaFungi aan nog andere toepassingen, zoals doodskisten en lijkurnen.

PermaFungi produceert al sinds 2013 in het Brusselse oesterzwammen op basis van oud koffiegruis dat wordt hergebruikt als voedingsbodem voor die zwammen. In een volgende fase, en na jaren van onderzoek en ontwikkeling, wordt de reststroom van de oesterzwammenteelt nu op zijn beurt omgevormd tot mycomateriaal. Dat paddenstoelenmateriaal, dat plastic kan vervangen, produceert tien keer minder koolstofdioxide (CO2) en verbruikt ongeveer acht keer minder energie dan de productie van polystyreenschuim.

Het komt er nu voor de coöperatieve op aan om tegen eind dit jaar ook voor de overige 40 procent van de kosten voor de nieuwe productielijn financiering te vinden, evenals een ruimte van 1.000m2 om de productielijn te huisvesten.

Tegen 2025 wil de Brusselse coöperatieve leider worden in de productie van mycomaterialen in Europa.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni