wachtrij asielzoekers 14

| De rij bij de Dienst Vreemdelingenzaken (archiefbeeld).

Europese uitwisseling van asielzoekers slabakt

Tim De Neve
© Belga - BRUZZ
12/06/2018

De Europese landen aanvaarden bijzonder weinig terugnames van vluchtelingen die hun asielprocedure in dat land moeten doorlopen. België stuurt maar één op de vijf asielzoekers terug naar het land waar ze Europa binnenkwamen, zo schrijft De Tijd.

Vluchtelingen moeten de procedure voor asielaanvraag doorlopen in het land waar ze voor het eerst een voet in Europa hebben gezet. Toch blijken Europese landen weinig terugnames te aanvaarden, zo blijkt uit cijfers van 2017 waarover De Tijd bericht.

België diende vorig jaar bij de andere Europese landen 5.346 aanvragen in om asielzoekers naar hen te sturen conform de Dublinregels. Die bepalen dat landen asielzoekers mogen terugsturen naar het land waar ze Europa het eerst binnenkwamen en geregistreerd zijn.

Maar slechts in 1.054 gevallen kwam het tot een transfer. Er waren weliswaar 3.882 positieve beslissingen, maar slechts bij een derde kwam het daadwerkelijk tot een overdracht. Die mensen zijn vastgehouden in een gesloten centrum en daarna gedwongen uitgezet.

Door plaatsgebrek kan niet elke asielzoeker in een gesloten centrum worden geplaatst. Veel mensen krijgen daarom enkel een bevel om zich op een bepaalde dag op een bepaald adres in het buitenland aan te melden. Het resultaat is dat die asielzoekers vaak ondergronds gaan.

België zelf nam vorig jaar 661 asielzoekers terug op een totaal van 4.118 aanvragen uit het buitenland, ofwel 16 procent. Ons land weigert vooral asielzoekers uit Frankrijk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, asielaanvraag, Dienst Vreemdelingenzaken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni