1763 ZOOM Palace
© Saskia Vanderstichele

Even druk als anders in Brusselse cinema's: 'We laten ons niet meer doen'

ADD
© BRUZZ
27/12/2021

In de Brusselse cinema's die maandag open blijven is het even druk - zo niet drukker - als gewoonlijk. Dat stelt onze reporter vast in Cinema Palace, in hartje Brussel. "We weten nog altijd niet wat we riskeren door open te blijven."

Het is druk aan de inkomhal van Cinema Palace aan de Anspachlaan. Families schuiven geduldig aan, op tijd om de eerste filmvertoning op maandagochtend bij te wonen. Covid Safe Tickets worden netjes bovengehaald. “Er is minstens evenveel volk als op een normale maandag in de vakantie,” zegt de bediende aan de kassa. Over de koppen lopen is het evenwel niet, stelt onze reporter ter plaatse vast. "Maar goed, dat is niet vaak het geval op een maandagochtend."

Het grootste deel van de bezoekers wacht op de opening van de tentoonstelling over Louis de Funès, die momenteel in de zalen van Palace loopt. "Dat is dus wel legaal," puft uitbater Eric Franssen, die zijn onbegrip niet verbergt. Wat Franssen riskeert door bezoekers welkom te heten in de cinemazalen blijft zelfs voor hem nog onduidelijk. "Als de politie langskomt zullen we in gesprek gaan. Ik weet niet wat ik eigenlijk mag verwachten, wellicht een boete zeker?"

'Boetes collectief aanvechten'

Naast Cinema Palace houdt nog een handvol andere bioscopen maandag de deuren open. Dat doen ze uit protest tegen de geldende coronamaatregelen die een sluiting van de cultuursector voorschrijven. En ja, ook daar tekenen bezoekers present. "Gisteren was een succes en vandaag verwachten we niets anders," zegt Peggy Fol van Cinema Vendôme in Elsene. "Wat wil je ook? We hebben altijd de maatregelen op de voet gevolgd. Zelfs virologen begrijpen de verplichte sluiting niet. Dat slaat nergens op," zegt ze aan de telefoon.

"De politie kan hier elk moment binnenstormen en ons een boete aansmeren. Daar zijn we ons van bewust. Maar we hebben onderling afgesproken (samen met andere protesterende bioscopen, red.) dat we eventuele boetes zullen aanvechten. We laten ons niet meer doen."

Eerst sensibiliseren

"In een eerste fase zullen we vooral sensibiliseren," zegt de woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene in een reactie aan BRUZZ. Ze verwijst naar eerdere communicatie van de voorzitter van de vaste Commissie voor Lokale Politie Nico Paelinck. "Het Koninklijk Besluit verscheen op kerstdag, de aanvullende richtlijnen nog later. De normale manier van handelen is dat de sector zich het eerste weekend organiseert en sensibiliseert."

"In een tweede fase komen de inspectiediensten op de proppen. Zij moeten zich ook organiseren: richtlijnen opmaken. Die diensten gaan vandaag op de baan. Zij gaan na wie er buiten de lijntjes kleurt en dan wordt er opgetreden. Eventueel eerst via een waarschuwing, later via een pv. Als er sprake is van manifeste onwil, dan zal de zaak gesloten worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, Cinema Palace, controle coronamaatregelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie