1763 ZOOM Palace
© Saskia Vanderstichele | Cinema Palace blijft, ondanks de aangekondigde verstrengingen, ook na zondag open.

Protesterende Brusselse cinema's: 'Hoe meer bezoekers, hoe kleiner de kans op boetes'

Arnaud De Decker
24/12/2021
Updated: 24/12/2021 15.57u

Verschillende Brusselse cinema's blijven - ondanks de aangekondigde verstrengingen - ook na zondag open. Wat zij daarmee riskeren is nog niet duidelijk. Ook voor de bezoekers blijft het gissen naar mogelijke sancties. "Wellicht krijgen ze een GAS-boete," klinkt het vanuit juridische hoek. Ondertussen overwegen meer en meer culturele instellingen in Brussel het voorbeeld van de bioscopen te volgen.

Het Overlegcomité besliste woensdag om vanaf 26 december een verbod in te voeren op binnenevenementen, waaronder cultuur- en theatervoorstellingen en bioscoopvertoningen. Die beslissing zorgt voor heel wat frustraties binnen de sector. Vanuit het hele land wordt opgeroepen om komende zondagmiddag samen te komen op de Kunstberg om te protesteren. Een twintigtal culturele instellingen in het Brusselse, waaronder het Koninklijk Parktheater en Theâtre Les Tanneurs, hebben intussen via sociale media aangekondigd "er alles aan te doen om zo lang mogelijk open te blijven."

"We voelen ons gepakt. Ondanks alle gemaakte investeringen en voorzorgsmaatregelen moeten we dicht, terwijl experten daar niet eens voor pleitten," reageren de Brusselse cinema's Palace, Vendôme, Kinograph, Cinematek en Cinema Galeries in koor. "Wij blijven open. Licht maken in de duisternis is wat we doen en het lijkt ons meer dan ooit nodig om dat te blijven doen," klonk het gisteren op sociale media. Ze worden onder meer gesteund door de Unie van de Belgische Filmpers (UBFP).

Maar wat ze daarmee riskeren is vooralsnog niet duidelijk. Het koninklijk besluit, dat de beslissingen van het Overlegcomité verankerd, is vrijdagmiddag gepubliceerd en dat geeft lokale besturen marge om de richtlijnen al dan niet hardhandig af te dwingen. Dominique De Meyst, juriste in het Brusselse, is duidelijk. "Zowel de cultuurhuizen die het sluitingsverbod overtreden als de bezoekers zelf riskeren boetes," zegt ze aan BRUZZ.

"Afgaande op de handhaving van eerdere coronamaatregelen zou het me niet verbazen als er af en toe een oogje dichtgeknepen wordt"

Dominique De Meyst, juriste

Maar in hoeverre de Brusselse politie - onder leiding van burgemeester Philippe Close (PS) - hierop zal toezien is nog maar de vraag. "Dat zijn politieke overwegingen die gedaan moeten worden. Dat er gecontroleerd zal worden staat vast. De richtlijnen zijn duidelijk. Maar afgaande op de handhaving van eerdere coronamaatregelen zou het me niet verbazen als er af en toe een oogje dichtgeknepen wordt," zegt de juriste.

Mazen in het net

Erik Franssen, directeur van Cinema Palace in hartje Brussel, laat er geen gras over groeien. "We blijven open en roepen andere cultuurhuizen op hetzelfde te doen. Hoe meer instellingen open zijn, hoe minder kans om gepakt te worden," zegt hij. "Het blijft wel op eigen risico."

Naast de Brusselse cinema's kijken ook andere cultuurhuizen en -instellingen wat ze kunnen ondernemen om, al dan niet legaal, open te blijven. Circus Bouglione bijvoorbeeld op het Flageyplein wil met enkele tafels en stoelen zijn circus ombouwen tot 'restaurantcircus'. Dat zei eigenaar Alexandre Bouglione deze ochtend aan BRUZZ. Volgens hem overtreedt hij zo de wet niet. "Mocht de politie komen, dan zien we wel."

BRUZZ nam contact op met het kabinet van burgemeester Philippe Close (PS). "Voor uw vragen verwijzen wij u graag door naar de minister van justitie," was het antwoord. Die is vrijdagmiddag onbereikbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Samenleving, betoging cultuursector, brusselse cultuurhuizen, overlegcomité

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie