Evere noemt rotonde naar neergestoken Mounia Ouyahia: 'Eerbetoon aan onschuldige vrouw'

© Ridouane Chahid via Facebook
| Ceremonie voor Mounia in juni 2021

De gemeente Evere gaat de rotonde op het kruispunt van de Kerkhof van Brussellaan en de Franz Guillaumelaan omdopen tot het Mounia Ouyahia-plein. Het is de plek waar de 36-jarige Mounia vorig jaar werd neergestoken. "Dit is ons eerbetoon aan een onschuldige vrouw, het slachtoffer van een barbaarse en laffe daad."

Op 30 mei 2021 wordt de 36-jarige Mounia Ouyahia neergestoken wanneer ze met haar baby door de Paduwawijk wandelt. Ze overlijdt later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Dinsdag heeft het schepencollege op initiatief van burgemeester Ridouane Chahid (PS) en schepen van Gelijke Kansen VĂ©ronique Levieux (PS) beslist om de procedure op starten om de plek van de steekpartij om te dopen tot het Mounia Ouyahia-plein. Het gaat om het kruispunt van de Kerkhof van Brussellaan en de Franz Guillaumelaan. Dat meldt de gemeente in een persbericht.

Kunstwerk voor alle slachtoffers van femicide

De gemeente zal de nieuwe naam van het plein inwijden in aanwezigheid van familieleden van Mounia. Later komt er ook een kunstwerk op het plein ter ere van alle slachtoffers van femicide (vrouwenmoord, red.) en seksueel geweld.

"Dit is ons eerbetoon aan een onschuldige vrouw, het slachtoffer van een barbaarse en laffe daad," aldus burgemeester Chahid. "Femicide is een daad die we niet mogen banaliseren. Het volstaat niet om het te veroordelen. Er moeten concrete daden volgen tegen de mensen die hier schuldig aan zijn."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?