Ex-borstkankerpatiënte sticht fonds met VUB

© Kevin Van den Panhuyzen
| Yamina Krossa (rechts) en onderzoekster Damya Laoui (links) in het labo van de VUB.

Vanavond wordt het Yamina Krossa Fonds voorgesteld op de VUB. Krossa, zelf ooit nog borstkankerpatiënt, schenkt 40.000 euro. Dat gaat in de eerste plaats naar onderzoek van onderzoekster Damya Laoui van de VUB en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB).

De VUB Foundation en Yamina Krossa, ooit zelf nog een borstkankerpatiënte, slaan de handen in elkaar met het nieuwe Yamina Krossa Fonds. In 2015 startte Krossa nog een campagne met de vzw Benetiet voor de terugbetaling van borstreconstructies. Dat doel heeft Benetiet in 2016 bereikt, dus houdt de vzw op met bestaan. De giften die de vzw nog had, ongeveer 40.000 euro, gaan naar kankeronderzoek aan de VUB.

Bij u viel de diagnose van borstkanker in 2013. Hoe reageerde u daar toen op?

Yamina Krossa: “Ik was toen 38 jaar en borstkanker kwam helemaal niet voor in mijn familie. Toen de diagnose viel, was dat donder en bliksem bij heldere hemel. Ik had dat helemaal niet verwacht. Nu ik achteraf terugblik, kan ik wel zeggen dat de borstamputatie en de chemotherapie wel heel erg was. Maar voor mij was het ergste het krijgen van de diagnose, en dat is, denk ik, ook zo voor vele anderen. Dat brengt een soort van trauma met zich mee en wekt angst op voor herval.”

Hoe is het genezingsproces daarna verlopen?

Yamina Krossa: “Dat ging heel snel. Op donderdag kreeg ik te horen dat ik borstkanker had. De volgende maandag werden er testen afgenomen, op dinsdag kreeg ik de resultaten en op woensdag ging mijn borst eraf. Binnen de week zat ik op een soort van ‘kankertrein’. Daarna kon ik een beetje herstellen, voor ik met chemo begon en daarna bestralingen. Dat was heel zwaar. Alles wat ik daarover had gehoord, bleek waar te zijn. Ik was erg verzwakt, had haar verloren en was veel bijgekomen. Dat was moeilijk, maar ik had veel vertrouwen in mijn dokters en ik kreeg ook veel steun uit mijn omgeving. Zo bleef ik telkens de volgende stap zetten.”

laoui
© Kevin Van den Panhuyzen
| Damya Laoui is de eerste begunstigde van het nieuwe Yamina Krossa Fonds. Met haar onderzoekt hoopt Laoui een vaccin te ontwikkelen tegen uitzaaiingen.

Hoe belangrijk was de steun die je kreeg?

Yamina Krossa: “Het viel mij op hoe groot het aanbod aan steun was. Heel veel mensen wilden langskomen, maar ik was vaak te ziek en te moe om iemand te ontvangen. Daardoor was ik op sommige momenten heel eenzaam. Toen heb ik aan die mensen gevraagd om een postkaartje te sturen met een leuke boodschap op. Ik kreeg zoveel kaartjes en dat heeft mij écht door mijn behandeling geloodst.”

“Aan het einde van mijn behandeling, had ik mij geïnformeerd over een borstreconstructie. Dat ging 5.000 euro kosten en ik wist niet dat dat helemaal niet werd terugbetaald. Na mijn behandeling wilde ik een feestje organiseren. Aan iedereen die ik had uitgenodigd, had ik gevraagd om een ‘stukje tiet’ te kopen. Daarover was men heel enthousiast en voor het feestje was begonnen, hadden wij al het volledige bedrag ingezameld. Dat heeft mij geïnspireerd.”

Hoe belangrijk is kankeronderzoek voor u, nu u genezen bent?

Yamina Krossa: “Ik vind het moeilijk om te zeggen dat ik genezen ben. Het is vijf jaar geleden sinds de diagnose en mijn oncoloog zegt dat de kans klein is, maar bij kanker is er nooit ‘nooit’ of ‘altijd’. Uit ervaring weet ik dat de grootste angst die voor herval is, omdat het sterftecijfer bij herval ook veel hoger ligt.”

Van vzw Benetiet naar het Yamina Krossa Fonds, hoe is dat precies verlopen?

Yamina Krossa: “Benetiet was opgericht met als doel de volledige terugbetaling van borstreconstructies. Toen dat doel bereikt was, hadden wij beslist om de vzw op te doeken. Maar wij hadden nog bijna 40.000 euro in onze kas, afkomstig van giften en sponsors, en dat wilden we aan onderzoek schenken. Toevallig of niet, verscheen er toen een artikel waarin Damya werd gelauwerd door het MIT. Dat was een match made in heaven.

“Ik heb haar toen gecontacteerd met de vraag of zij iets met dat geld kon doen. Het was de bedoeling dat Benetiet gewoon een gift zou doen, maar toen heeft VUB Foundation mij gevraagd om een fonds op te richten op mijn naam, om zo fondsen voor kankeronderzoek te blijven inzamelen.”

Dat fonds draagt uw naam. Wat doet dat met u?

Yamina Krossa: “Eerst dacht ik dat ik de vraag van de VUB verkeerd had begrepen. Ik dacht: ‘een spons?’ (lacht) ‘Nee nee, een fonds.’ Ik was een beetje uit mijn lood geslagen. Veel mensen uit mijn omgeving zeiden: ‘je hebt dat verdiend, dat is een erkenning.’ Maar dat is niet de reden waarom ik dingen doe. Ik doe dingen vanuit gevoel, omdat ik een soort van missie aanvoel.”

“Dat het fonds mijn naam krijgt, is een hele eer. Het duurde een tijdje voor ik besefte: ‘dit is eigenlijk wel cool.’ Maar het is vooral een buitenkans om kankeronderzoek te steunen. Dit is een mooie verderzetting van wat we met Benetiet hebben gedaan."

Giften voor Yamina Krossa Fonds op BE 51 0013 6779 3562

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?