Explosie en brand in flatgebouw in Ganshoren: helft gebouw onbewoonbaar

© Belga
09/05/2023
Updated: 10/05/2023 15.28u

De helft van het flatgebouw in Ganshoren waar dinsdagavond een explosie en een brand hebben plaatsgevonden, is onbewoonbaar. Sibelga heeft er ook de elektriciteitstoevoer afgesloten. Dat meldt de Brusselse brandweer. Volgens de burgemeester en enkele buurtbewoners zou het gaan om een wanhoopsdaad.

De bewoners werden gisteravond opgevangen door de gemeente Ganshoren. "Burgemeester Jean-Paul Van Laethem was meteen ter plaatse om zich van de situatie te vergewissen en zijn burgers een hart onder de riem te steken", zegt brandweerwoordvoerder Walter Derieuw.

De brandweer werd omstreeks 20.45 uur opgeroepen voor de brand in de De Rivierendreef. Ter plaatse bleek het vuur te woeden op de zesde verdieping van een flatgebouw met twaalf verdiepingen.

"Twee bewoners waren gewond geraakt", zegt de brandweerwoordvoerder. "Een van hen verkeert nog altijd in levensgevaar en is overgebracht naar het ziekenhuis, de tweede kon ter plaatse verzorgd worden. Ook een van onze brandweerlui raakte gewond, bij een val. Hij zal minstens 30 dagen arbeidsongeschikt zijn."

De bewoners van de andere flats, een 50-tal personen, werden door de politie geëvacueerd en overgebracht naar een andere locatie.

Burgemeester van Ganshoren Jean-Paul Van Laethem over de brand en de ontploffing.

Volgens buurtbewoners en burgemeester Jean-Paul Van Laethem (ProGanshoren) zou het gaan om een poging tot zelfdoding van een huurder die de huur niet meer kon betalen. De persoon in kwestie zou morgen worden uitgezet.

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan anoniem terecht bij de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, brandweer Brussel, Ganshoren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie