Extinction Rebellion overplakt reclamepaneel met anti-5G-boodschap

© PhotoNews
| (archiefbeeld)

Actievoerders van protestbeweging Extinction Rebellion (XR) hebben vrijdag tijdens de spits een groot reclamepaneel aan de Ninoofsepoort in Molenbeek overplakt met hun eigen anti-5G-boodschap. Daarop staat te lezen "5G of leven? Laat de bevolking kiezen".

Met de nieuwe actie van burgerlijke ongehoorzaamheid verzet XR zich tegen de lancering van 5G in Belgiƫ. De klimaat- en milieuactivisten zijn van mening dat de 5G-technologie tot een ecologische ramp zal leiden. Naast een explosie van dataverkeer, vrezen ze dat de komst van 5G de productie van slimme apparatuur aanzienlijk zal doen stijgen. Het gevolg daarvan is volgens XR dat grondstoffen verder uitgeput worden, terwijl de vuilnisbelt enkel groter zal worden.

Daarnaast vindt XR vooral dat de lancering van 5G ondemocratisch en zonder enige bevraging bij de bevolking verlopen is. Dat maakt de metersgrote affiche die ze op een reclamepaneel aan de Ninoofsepoort plakten duidelijk. Met de boodschap "5G of leven? Laat de bevolking kiezen" laat XR verstaan dat ze vinden dat de regering en telecomoperatoren hun willetje doorduwen.

"Wij keuren ook belangenvermenging af: de Belgische staat is voor 53,5 % aandeelhouder van Proximus, dat van 5G een van haar absolute prioriteiten heeft gemaakt. Hoe kan de staat zich objectief uitspreken over het nut van 5G? Het is daarom onontbeerlijk dat burgers geconsulteerd worden over de beslissing om 5G al dan niet in te zetten", vindt Lyllou van XR.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?