Extinction Rebellion plakt posters op verlichte ramen van modewinkels in Nieuwstraat

Extinction Rebellion posters Nieuwstraat
© MV/BRUZZ
| Extinction Rebellion hing in de Brusselse Nieuwstraat posters op de verlichte ramen van een aantal grote modewinkels.
© MV/BRUZZ
| Extinction Rebellion hing in de Brusselse Nieuwstraat posters op de verlichte ramen van een aantal grote modewinkels.

Activisten van Extinction Rebellion hebben in de nacht van zaterdag op zondag in de Brusselse Nieuwstraat posters opgehangen op de verlichte ramen van een aantal grote modewinkels, met als boodschap "Vergeet het licht niet uit te doen". Dat heeft de milieubeweging zondag laten weten.

De posteractie viseerde zogenaamde 'fast fashion'-giganten zoals Zara, Bershka, Kiko, Chaussea en Mango, waar de ramen heel de nacht door verlicht blijven. Extinction Rebellion vraagt de politiek "dergelijke verkwistende praktijken te verbieden", en stelt ook de grondslagen van ons economisch model ter discussie.

"Hoe zijn zulke aberraties toch mogelijk nu er geen enkele twijfel meer over bestaat dat de milieucrisis levensbedreigend is voor ons voortbestaan? Hoe kun je verwachten dat burgers de milieucrisis serieus nemen als ze overal geconfronteerd worden met hoe sommige bedrijven zonder enige terughoudendheid energie verspillen? Zulke praktijken hadden al lang verboden moeten zijn", aldus de woordvoerder van de beweging.

Extinction Rebellion posters Nieuwstraat
© MV/BRUZZ
| "Vergeet het licht niet uit te doen"

Volgens Extinction Rebellion is het bedrijfsmodel van dergelijke textielgiganten "volledig gebaseerd op goedkope producten van lage kwaliteit, met een korte gebruiksduur". De beweging vraagt dat de regering veel strengere duurzaamheidsnormen oplegt en alle reclame verbiedt die tot overconsumptie aanzet.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?