Extinction Rebellion voert actie aan MR-hoofdkwartier tegen pesticiden

SD
08/06/2022

Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben deze ochtend actie gevoerd bij het MR-hoofdkwartier op de Gulden-Vlieslaan in Sint-Gillis. Dat deden ze uit protest “tegen de uitzonderingen voor bijendodende pesticiden”.

Verkleed als bijen hebben de activisten een ton bietenpulp, paardenvoeder, gedumpt “omdat de bietenteelt een van de belangrijkste productiesectoren van ons land is en zeer pesticide-intensief is”.

Met de actie hekelen de activisten het gebruik in België van pesticiden "die door de EU zijn verboden vanwege hun hoge toxiciteit voor bestuivende insecten”. Volgens XR maakt het ministerie van Landbouw buitensporig gebruik van "toelatingen voor noodsituaties" om het gebruik van de stoffen te bestendigen.

"Elk jaar geeft de Europese Unie, op verzoek van het Belgische Ministerie van Landbouw, dezelfde toelatingen voor dezelfde bestuiversdodende pesticiden,” zegt XR-woordvoerder Xavier. “Met andere woorden, door veelvoorkomende periodieke fenomenen zoals bladluisinvasies te verklaren als 'noodsituaties', laat onze regering een groot deel van de agrarische sector het verbod omzeilen zodat deze middelen blijven gebruikt worden."

XR eist dat de Belgische regering "onmiddellijk stopt met het uitdelen van toelatingen voor noodsituaties voor door de Europese Unie verboden pesticiden" en een snelle overgang naar duurzame landbouw in gang zet.

xr-35.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni