Extinction Rebellion voert actie tegen herziening Europese pesticideregels

© Belga
| De manifestanten van Extinction Rebellion verkleedden zich in bijen om de pesticideregels aan te klagen.

Enkele tientallen activisten van de radicale milieubeweging Extinction Rebellion (XR) hebben dinsdagmiddag op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement in Brussel geprotesteerd tegen een herziening van de evaluatiecriteria van pesticiden die donderdag wordt bekeken.

De deelnemers droegen maskers in de vorm van bijenhoofden. De activisten huilden en hoestten terwijl ze besprenkeld werden met pesticiden. Een doodskist opende nadien de rouwmars. Op een spandoek stonden boodschappen zoals "Let it bee".

De deelnemers maken zich zorgen over de vergadering aanstaande donderdag, waarop de Europese Commissie een herziende versie van de tekst uit 2013 aan de lidstaten moet voorleggen. Het gaat om aanpassingen van een leidraad van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid voor de risicobeoordeling van het gebruik van pesticiden voor bijenpopulaties. Het document dateert uit 2013 maar is bij gebrek aan overeenstemming met de lidstaten nooit aangenomen. Er is nu sprake om de criteria af te zwakken, wat de activisten van XR aan de kaak stellen. "Wij zijn van mening dat de evaluatienormen van de pesticiden de gevolgen voor de bijen niet kunnen negeren", aldus Elise, een woordvoerder van Extinction Rebellion.

Activisten vrezen dat het versoepelen van de regels het gemakkelijker zal maken om pesticiden te gebruiken die schadelijk zijn voor bijen. Ze pleiten er ook voor dat de de nieuwe pesticideregels meer rekening houden met de langetermijneffecten op bijenkolonies.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?