Extra Vlaamse steun voor Brusselse jeugdverblijven

jeugdherberg_breughel_keizerslaan_c_saskia_vanderstichele_cmyk.jpg
© Saskia Vanderstichele
| Archiefbeeld. Jeugdherberg Bruegel in Brussel
© Saskia Vanderstichele
| Archiefbeeld. Jeugdherberg Bruegel in Brussel

De Vlaamse regering trekt 5,175 miljoen euro extra steun uit voor jeugdverblijven en hostels. Die hebben het vaak moeilijk door de verlenging van de coronamaatregelen. Ook enkele Brusselse verblijven komen in aanmerking voor steun.

Erkende jeugdhostels kunnen rekenen op 808.000 euro steun, erkende jeugdverblijven op 4,36 miljoen euro. Dat melden ministers van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) en van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V). De voorwaarden worden op dit moment uitgewerkt en zullen in de loop van de komende weken gecommuniceerd worden aan de sector.

Vorig jaar werd al een bedrag van 14,1 miljoen euro uitgetrokken, steun waar heel wat organisaties gebruik van hebben gemaakt. Een brede bevraging in de sector toont aan dat zonder de steunmaatregel een groot deel van de jeugdhostels en -verblijven 2020 niet had kunnen overbruggen. Door de vzw-structuur en de subsidievoorwaarden kunnen de hostels en jeugdverblijven immers maar een beperkte reserve opbouwen.

De sector reageert tevreden op de steun. "Bijna 600 Vlaamse jeugdverblijfcentra staan sinds eind oktober noodgedwongen leeg. Dit weegt bijzonder op het moreel van de duizenden vrijwilligers en personeelsleden die er actief zijn", zegt Frederik Vercammen van het Centrum voor Jeugdtoerisme.

Volgens Paul Billiet van de Vlaamse Jeugdherbergen zouden veel hostels de crisis niet doorkomen zonder de bijkomende steun. "Dat zou betekenen dat duizenden jongeren een aanbod op betaalbare logies wordt ontnomen en dat zou extreem jammer zijn. Jaarlijks zijn deze jeugdhostels verantwoordelijk voor ruim 400.000 overnachtingen in Vlaanderen."

In Brussel zouden bijvoorbeeld jeugdherberg Bruegel en Sleep Inn van JES steun kunnen ontvangen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?