Federale overheid zoekt privé-investeerder voor Legermuseum

© JC

De federale regering plant niet langer om zelf de renovatie van het Legermuseum financieren. Ze heeft de oprichting van een ‘War Heritage Institute’ (WHI) goedgekeurd, dat alle federale instellingen die werken rond de oorlogsherinnering zal groeperen. Het Legermuseum moet daarna ‘in ere hersteld worden, wellicht via een publiek-private samenwerking. Het Instituut voor Veteranen verlaat dan weer zijn gebouwen aan de Regentlaan en wordt opgesplitst.

Dat melden de federale ministers van Defensie Steven Vandeput (N-VA)  en Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een persbericht. Het nieuwe War Heritage Institute staat onder toezicht van de minister van Defensie en zal instaan voor “het doorgeven van de herinnering”. Daarnaast moet het de geschiedenis belichten en onderzoeken van de gewapende conflicten op Belgisch grondgebied, en gewapende conflicten waaraan Belgen hebben deelgenomen.

Via de rationalisatieoperatie wil de federale regering de middelen en het personeel van verschillende federale organisaties samenvoegen in het War Heritage Institute (WHI). Concreet gaat het om het Instituut voor Veteranen – Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-strijders en Oorlogsslachtoffers (IV-NIOOO), het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis (KLM), het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk (NGFB) en de Historische Pool van Defensie (HPD).

 “Met de oprichting van het War Heritage Institute krijgt het Legermuseum een nieuwe toekomst”, zegt minister Vandeput in het persbericht. “De centrale pool in het doorgeven van de herinnering wordt het Legermuseum”, bevestigt Laurence Mortier, woordvoerster van defensieminister Vandeput, aan BRUZZ.

Maar wat voor gevolgen de oprichting van het nieuwe eengemaakte instituut zal hebben voor het noodlijdende museum in het Jubelpark, is nog niet duidelijk. Mortier: “De regering wil investeringen doen in het Legermuseum en denkt daarbij aan een publiek-private samenwerking. Daarom zal het WHI volgende zomer aan de Regie der Gebouwen vragen om een infrastructuurstudie uit te voeren.” Daarna gaat de overheid dan op zoek naar een privé-investeerder.

Instituut voor Veteranen opgesplitst
Het Instituut voor Veteranen vertrekt uit de gebouwen die het huurde op de Regentlaan en wordt effectief opgesplitst. “De dienst die zich bezig hield met medische kosten, financiële en morele steun voor veteranen, in totaal zo’n 60 personeelsleden, wordt overgeheveld naar de FOD Sociale Zekerheid”, zegt Mortier. “De ‘herinneringspoot’ van het instituut wordt onderdeel van het War Heritage Institute.”

Het War Heritage Institute zelf zal gehuisvest worden in gebouwen van de Koninklijke Militaire School (KMS) in de Renaissancelaan, ter hoogte van het Jubelpark, omdat dat vlak bij het Legermuseum is. “Omdat het WHI een wetenschappelijke instelling wordt, zijn er misschien ook synergieën mogelijk met de school”, zegt Mortier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?