Federale politie waarschuwt voor valse medicijnen en andere middelen tegen virus

© Nosheep / Pixabay

Criminelen proberen goedgelovige burgers op te lichten met valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen die zogezegd het coronavirus kunnen verhelpen of verlichten. Dat meldt de federale politie, die burgers voor die oplichtingspogingen waarschuwt. "De werking van deze producten is vaak niet of nog niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten", klinkt het.

"Door de huidige coronacrisis zitten heel wat burgers met bezorgdheden of een gevoel van angst", zegt de federale politie. "Criminelen trachten bovendien opzettelijk onrust te zaaien rond het coronavirus Covid-19 in ons land om consumenten online op te lichten. Malafide websites verkopen bijvoorbeeld valse geneesmiddelen, medische hulpstukken en voedingssupplementen. Ze beweren dat deze producten en geneesmiddelen het virus kunnen verhelpen of minstens verlichten."

Het gaat onder meer om mondmaskers, niet-toegelaten vaccins, luchtreinigers, voedingssupplementen en essentiële oliën, waarvan de aanbieders beloven dat ze bescherming bieden tegen het coronavirus of het zelfs genezen.

"De werking van deze producten is vaak niet of nog niet bewezen, en mogelijk hebben zij zelfs schadelijke neveneffecten", gaat de federale politie voort. "We roepen iedereen op om voorzichtig te zijn en medische producten enkel te kopen via een internetapotheek die erkend is door het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Je vindt de lijst van erkende online apotheken op hun website."

Een recente studie van Het Europees Agentschap voor Intellectuele Eigendommen (EUIPO) en de Europese Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) toont aan dat geneesmiddelen op de tiende plaats staan in de lijst van meest populaire nagemaakte producten, met een totale waarde van 4,4 miljard dollar, aldus nog de federale politie

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?