Federale regering investeert 54 miljoen euro in voedselhulp: ‘Steeds meer vraag’

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 23 februari 2021

Federaal minister van Maatschappelijke Integratie en Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) heeft dinsdag aangekondigd dat de regering in 2020 en 2021 een structurele investering van 27 miljoen euro vrijmaakt voor voedselhulp. Bij een bezoek aan de voedselbank Brussel-Brabant in Neder-Over-Heembeek wordt duidelijk dat de vraag momenteel het aanbod overstijgt.

In 2020 had de federale regering 13 miljoen euro voor de voedselhulp toegekend, maar dat werd als reactie op de coronacrisis met een extra investering van 14 miljoen euro opgetrokken tot 27 miljoen euro. Toch blijkt dat nog niet genoeg, stelt minister Lalieux vast.

"We zien een gemiddelde toename in de aanvragen van 30 procent tegenover vorig jaar. De coronacrisis versterkt de ongelijkheid en zorgt dat heel wat mensen in de armoede belanden", zegt Lalieux.

De Voedselbank Brussel-Brabant op dit moment voedsel uit aan zo'n 130 verenigingen, dat zijn er tien meer dan voor de coronacrisis. Dat zegt Pierre Labouverie, gedelegeerd bestuurder van de in Neder-over-Heembeek gevestigde voedselbank. Die verenigingen herverdelen de voedselpakketten onder zo'n 28.000 mensen in Vlaams- en Waals-Brabant en Brussel.

Logistiek manager Karim Battah stelt dat er in heel Brussel zo'n 35.000 mensen zijn die voedelhulp nodig hebben. Extra subsidies komen daarom ook van pas. In 2021 wordt er structureel 54 miljoen euro vrijgemaakt door de federale regering, goed voor elk jaar 27 miljoen euro. Broodnodig, want bij de voedselbanken zagen ze bijvoorbeeld een nieuw profiel opduiken: de studenten die afhankelijk waren van een studentenjob, maar deze job door corona zagen verdwijnen.

De investering wordt grotendeels gefinancierd vanuit het Europese herstelprogramma REACT-EU, goed voor 40,7 miljoen euro, met daarnaast een bijkomende federale cofinanciering van 7 miljoen euro per jaar. Minister Lalieux kondigde nog aan dat ook is beslist om naast voedingsmiddelen ook essentiële hygiëneproducten voor baby's en vrouwen te voorzien in de hulppakketten.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?